Du behöver

  • 1 paket (50 g) jäst
  • 5 dl ljummet
  • vatten
  • 1 msk hel kummin
  • 1 msk dillfrön
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 liter grovt rågmjöl
  • 50 g rumstempererat smör
  • ca 5 dl siktat speltmjöl (eller rågsikt)
  • rågmjöl till utbakning

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt hälften av vattnet, kummin, dill, salt och socker. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet. Rör ner rågmjölet i degspadet. Arbeta in smöret lite i taget. Tillsätt så mycket speltmjöl att det blir en fast deg. Lägg plastfilm över bunken och låt degen jäsa 15 minuter. Knåda samman degen och dela den i 20 bollar. Kavla ut dem till tunna plattor, använd rågmjöl till utbakningen. Lägg degplattorna på plåtar och nagga. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 6–8 minuter. Låt kallna på galler.