Du behöver

  • 5 dl linser röda
  • 7 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk röd chili
  • 2 st vitlöksklyftor skalade
  • 0.5 dl olivolja extra virgin
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk paprikapulver
  • salt

Gör så här

1
Spola av linserna i en sil under kallvattenskranen. Koka upp vatten med buljongtärning och salt. Häll linserna i buljongen och koka dem mjuka, cirka 10 minuter.

2
Häll linserna med sitt spad i mixer eller matberedare. Mixa till puré med chili, grovhackad vitlök, olivolja, vinäger och paprikapulver. Smaka av med salt om så behövs. Tryck ut purén i ett par små formar som klätts med plastfilm. Ställ i kylskåp.

3
Pastejen kan bredas på bröd, eller användas som dipp.