Du behöver
- 0.5 dl hasselnötskärnor
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk lime rivet skal av
- 75 g smör
- 1 st ägg
- vatten (vatten)
- 1 msk lavendelblommor torkade
Gör så här
1
Hacka hasselnötterna grovt i en matberedare. Ta upp dem.
2
Häll vetemjöl, potatismjöl, socker, bakpulver och rivet limeskal i matberedarens skål. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt dem och ägget.
3
4
Starta maskinen och låt den gå tills en slät deg bildas. Tillsätt knappt en matsked kallt vatten om degen verkar smulig.
5
Arbeta in nötter och lavendelblommor i degen för hand.
6
Klicka ut smeten till två långa längder på bakpappersklädd plåt.
7
8
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, 10–12 minuter. Låt kallna.
9
Skär centimeterbreda bitar. Lägg dem på en plåt med snittytan upp. Placera plåten mitt i ugnen i 225 grader, 3–4 minuter, tills skorporna fått lite färg.
10
11
Stäng av ugnen och låt luckan stå öppen, så torkar skorporna på eftervärmen.
Glutenfritt: ersätt vetemjölet med samma mängd fin glutenfri mjölmix baserad på vetestärkelse.