Du behöver

  • 0.5 dl hasselnötskärnor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk lime rivet skal av
  • 75 g smör
  • 1 st ägg
  • vatten (vatten)
  • 1 msk lavendelblommor torkade

Gör så här

1
Hacka hasselnötterna grovt i en matberedare. Ta upp dem.

2
Häll vetemjöl, potatismjöl, socker, bakpulver och rivet limeskal i matberedarens skål. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt dem och ägget.

3

4
Starta maskinen och låt den gå tills en slät deg bildas. Tillsätt knappt en matsked kallt vatten om degen verkar smulig.

5
Arbeta in nötter och lavendelblommor i degen för hand.

6
Klicka ut smeten till två långa längder på bakpappersklädd plåt.

7

8
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, 10–12 minuter. Låt kallna.

9
Skär centimeterbreda bitar. Lägg dem på en plåt med snittytan upp. Placera plåten mitt i ugnen i 225 grader, 3–4 minuter, tills skorporna fått lite färg.

10

11
Stäng av ugnen och låt luckan stå öppen, så torkar skorporna på eftervärmen.


Kommentar:
Glutenfritt: ersätt vetemjölet med samma mängd fin glutenfri mjölmix baserad på vetestärkelse.