Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • 3 dl grovhackad, färsk blandsvamp
  • 1 msk olja
  • 6 dl avorioris
  • Primörsallad:
  • majrova, morot med blast, knipplök, sparris, rättika – ta vad grönsaksdisken eller grönsakslandet har att erbjuda
  • 1 dl matolja
  • salt
  • peppar
  • 1 knippa persilja

Gör så här

1
Börja med primörsalladen: Skala grönsakerna och skär dem i lite olika bitar. Förväll dem 3-4 minuter i kokande saltat vatten. Ta upp och spola dem i kallt vatten så att kokningen avstannar och den friska färgen stannar kvar.

2
Laxen: Skär laxen i skivor. Grilla den i grillpanna eller under grillen i ugnen medan riset kokar. Salta om så behövs och peppra.

3
Risotto: Fräs svampen mjuk i olja. Koka riset efter anvisning på förpackningen. Blanda svampen i det kokta riset.

4
Lägg upp en hög av risotton på varje tallrik. Placera en laxskiva ovanpå och grönsaker runt om. Garnera med limeklyfta och dill eller basilika.


Kommentar:
Ett recept av Andreas Helgesson, köksmästare på Hotell Wilhelmina i Lappland.