Du behöver
- 600 g laxfilé
- 3 dl grovhackad, färsk blandsvamp
- 1 msk olja
- 6 dl avorioris
- Primörsallad:
- majrova, morot med blast, knipplök, sparris, rättika – ta vad grönsaksdisken eller grönsakslandet har att erbjuda
- 1 dl matolja
- salt
- peppar
- 1 knippa persilja
Gör så här
1
Börja med primörsalladen: Skala grönsakerna och skär dem i lite olika bitar. Förväll dem 3-4 minuter i kokande saltat vatten. Ta upp och spola dem i kallt vatten så att kokningen avstannar och den friska färgen stannar kvar.
2
Laxen: Skär laxen i skivor. Grilla den i grillpanna eller under grillen i ugnen medan riset kokar. Salta om så behövs och peppra.
3
Risotto: Fräs svampen mjuk i olja. Koka riset efter anvisning på förpackningen. Blanda svampen i det kokta riset.
4
Lägg upp en hög av risotton på varje tallrik. Placera en laxskiva ovanpå och grönsaker runt om. Garnera med limeklyfta och dill eller basilika.
Ett recept av Andreas Helgesson, köksmästare på Hotell Wilhelmina i Lappland.