Du behöver

  • 1 liter färska kantareller
  • (eller 400 g burkade)
  • 1 rödlök
  • 1-2 msk smör
  • salt, vitpeppar
  • 6 blad gelatin
  • 6 dl viltbuljong av tärning eller fond
  • ev persiljepynt

Gör så här

1
Ansa och grovstrimla svampen. Alla matsvampar kan användas, utom murklor, som kräver helt andra förberedelser. Om du har svamp på burk kan spadet gärna inkorporeras i buljongen. Skala och grovtärna löken. Fräs den i stekpanna med smör på knapp medelvärme tills bitarna är mjuka och glansiga. Ta upp och höj värmen. Låt svampen fräsa 8-10 minuter på dryg medelvärme tills hela köket doftar gott. Salta och peppra. Ta upp och låt svalna.

2
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten tills de mjuknat. Ljumma buljongen och lös avrunna gelatinblad i den, under omrörning. Låt svalna.

3

4
Varva svamp och lök tätt i raka portionsformar som rymmer 1 1/2 dl. Ställ formarna på en bricka. Fyll på buljong så det just precis täcker och låt gelén stelna i kyl. Kan göras färdigt ett dygn i förväg.

5

6
Servering:

7
Sänk försiktigt formarna i en större form med hett vatten, som inte når över småformarnas kant. Efter 20-30 sekunder har gelén närmast formen smält och innehållet kan lätt stjälpas upp på assietter. Lägg upp en skiva rökt kött med en klick pepparrotsost och lite gräslök på varje portion.