Du behöver
- Escabechi:
- 1 msk hel kummin
- 1 msk fänkålsfrön
- 2 stjärnanis
- 1 chili, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 3 msk farinsocker
- 2 kvistar mynta
- 4 lagerblad
- 1 rödlök, grovhackad
- smör eller olja
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1 dl vatten
- 700 g kokt, rimmad oxbringa,
- tunt skivad
- Irio:
- 1 dl blackeyebönor från burk
- 2 dl majs från burk
- 100 g färsk spenat
- 1/2 dl matolja
- 500 g potatis, kokt och mosad
- salt
- svartpeppar
- Kryddig senap:
- 1 dl grovkornig senap
- 2 msk senap (helst dijon)
- 2 msk honung
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk kanel
- 1 tsk chilipulver
Gör så här
1
Krossa kummin, fänkål, stjärnanis, chili, vitlök, farinsocker, mynta och lagerblad i en mortel. Fräs löken och kryddblandningen i en kastrull. Häll på vinägern och låt koka 2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp på nytt. Häll lagen över oxbringan och låt stå minst 2 dagar i kylskåp.
2
Mixa bönor och majs till en puré. Mixa spenaten med oljan till en jämn smet. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
3
Blanda alla ingredienser till senapen. Servera till köttet.