Du behöver

  • Escabechi:
  • 1 msk hel kummin
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 stjärnanis
  • 1 chili, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk farinsocker
  • 2 kvistar mynta
  • 4 lagerblad
  • 1 rödlök, grovhackad
  • smör eller olja
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 700 g kokt, rimmad oxbringa,
  • tunt skivad
  • Irio:
  • 1 dl blackeyebönor från burk
  • 2 dl majs från burk
  • 100 g färsk spenat
  • 1/2 dl matolja
  • 500 g potatis, kokt och mosad
  • salt
  • svartpeppar
  • Kryddig senap:
  • 1 dl grovkornig senap
  • 2 msk senap (helst dijon)
  • 2 msk honung
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk chilipulver

Gör så här

1
Krossa kummin, fänkål, stjärnanis, chili, vitlök, farinsocker, mynta och lagerblad i en mortel. Fräs löken och kryddblandningen i en kastrull. Häll på vinägern och låt koka 2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp på nytt. Häll lagen över oxbringan och låt stå minst 2 dagar i kylskåp.

2
Mixa bönor och majs till en puré. Mixa spenaten med oljan till en jämn smet. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

3
Blanda alla ingredienser till senapen. Servera till köttet.