Du behöver

  • 0.5 st kalkon (ca 2 kg)
  • 1 st apelsin
  • 4 st vitlöksklyftor stora
  • 1 kruka färsk timjan

Pensling:

2 msk smält smör
2 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk salt
0.5 tsk vitlökspulver
1 tsk apelsinskal rivet

Sky:

3 dl vatten eller buljong

Till servering:

sesampotatis ugnsbakad
sky
brysselkål
apelsinklyfta

Gör så här

1
Torka kalkonhalvan.

2
Tvätta apelsinen noga och riv 1 tsk av skalet till penslingen. Skär den sedan i centimetertjocka skivor och lägg dem i en ugnssäker form.

3
Skala och skiva vitlöksklyftorna. Tryck in dem här och var i kalkonen och strö resten över apelsinskivorna. Lägg hälften av timjanstjälkarna från krukan på apelsinskivorna. Repa resten av stjälkarna.

4
Blanda smält smör, soja, honung, salt, peppar, rivet apelsinskal och timjanbladen. Pensla kalkonen runt om med blandningen. Lägg fågeln i formen med skinnsidan upp.

5
Stek i ugnens nedre del, 175 grader cirka 50 minuter per kilo. Pensla och ös då och då.

6
Prova med en sticka vid lårvecket. Köttsaften ska vara helt klar då fågeln är färdigstekt. Används termometer ska den visa 82 grader i mitten av bröst-köttet. (Det är viktigt att fågeln är helt färdig.)

7
Späd med cirka 1 dl vatten eller buljong efter cirka 1 1/2 timmes stekning, då kalkonen fått färg.

8
Låt den färdiga kalkonen vila en stund innan den trancheras. Håll den varm.

9
Ta bort apelsinskivorna, vispa ur formen med mer vätska och sila skyn. Koka ihop den en aning, så att smaken blir mustig. Smaksätt med mer kryddor om det behövs. Skyn kan även rundas av med lite grädde om så önskas.

10
Ugnsbakad sesampotatis: Pensla centimetertjocka bakpotatisskivor med olivolja. Beströ dem med sesamfrö, flingsalt och pepparmix. Baka dem mitt i ugnen i 175 grader cirka 45 minuter.