Du behöver

  • 6-8 blad filodeg
  • 600 g renskuren lammytterfilé
  • 1 1/2 dl riven Jarlsberg- eller Västerbottensost
  • 3 kvistar färsk dragon
  • 3 kvistar färsk basilika
  • ca 4 dl matolja till fritering
  • Sås:
  • 1 dl kinesisk plommonsås (finns
  • i asiatiska butiker)
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk balsamvinäger
  • Svamp:
  • 4 dl rödgul trumpetsvamp
  • eller 2 dl fryst blandsvamp
  • 1 msk smör

Gör så här

1
Tina filopaketet enligt förpackningen. Dela lammfilén i åtta avlånga bitar. Breda filébitar delas först på längden, sedan på tvären.

2
Blanda riven ost med dragonblad och strimlade basilikablad i en bunke.

3
Lägg filoarken under en väl urvriden handduk så de håller sig fuktiga. Annars spricker de. Skär vartefter till ark som gott och väl räcker att slå in filébitarna i.

4
Strö ostblandningen mitt på arket. Lägg på en filébit. Vik in arket från sidorna och rulla samman. Fukta skarven med vatten så limmar degen ihop sig. Lägg rullarna under en väl urvriden handduk tills de ska friteras.

5
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter, en traktörpanna eller en gryta. Oljan ska hålla 150 grader, den blir fort för varm. Oljan ska inte osa. Lägg i fyra paket åt gången och stek dem i cirka fyra minuter. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp dem på kökspapper på galler så att oljan sugs bort.

6
Köttet kan friteras så att paketen får vila 5-10 minuter före servering. Degskalet blir mjukt om paketen ska värmas upp igen.