Du behöver

  • 1 st citrongräs
  • 1 msk ingefära fint strimlad färsk
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl socker
  • apelsiner Syltade
  • 1 st apelsin stor
  • 2 dl socker
  • 2.5 dl vatten

Dessutom

4 dl crème fraîche eller kesella

Gör så här

1
Skär plommonen i bitar och ta bort kärnorna. Koka upp vatten och socker med en halverad citrongrässtjälk och strimlad ingefära. Koka till en kompott och ta upp citrongräset.

2
Skrubba apelsinen och skiva den tunt, tunt med skal. Koka upp vatten och socker och småkoka ett par minuter utan lock. Lägg i apelsinskivorna och låt dem sjuda tills de är helt mjuka. Låt dem kallna i lagen och ställ i kylskåpet.

3
Varva plommonkompotten i glasskålar med crème fraiche eller kesella och syltade apelsinskivor. Ställ kallt före serveringen.