Du behöver

  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 3.5 dl vetemjöl + mjöl till utabakning
  • 25 g smör rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 2 krm kardemumma
  • 1 msk strösocker
  • 1 st äggula

Till pensling:

1 st äggvita

Smörkräm:

100 g smör rumsvarmt
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggula

Dekoration:

0.75 dl florsocker
1 msk vatten
flagad mandel

Gör så här

1
1. Vispa den kalla mjölken och jästen till jämn konsistens. Häll hälften av mjölet i degbunken. Rör ned smör, salt, kardemumma, socker, äggula, degspad och resten av mjölet.

2
2. Arbeta till en bra deg. Låt jäsa 1 timme. Rulla ut degen till en cirka 1 meter lång rulle. Rulla ihop den löst till en cirkel (cirka 20 cm/diametern). Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa cirka 30 minuter.

3
3. Pensla med äggvita och grädda brödet i 200 graders ugnsvärme cirka 20 minuter. Låt svalna.

4
4. Rör smör, sockersorter och äggula till en slät kräm. Dela den kalla kakan längs med och fördela krämen.

5
5. Blanda florsockret med vattnet. Bred över kakan. Strössla med mandeln.