Du behöver

  • 6 st apelsiner
  • 1.5 dl vatten
  • 3 msk strösocker
  • 8 st stjärnanis
  • kolasås
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 4 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk kakao

Gör så här

1
1. Riv det yttersta av skalet på två av apelsinerna. Gärna med ett så kallat cestjärn, då får du långa fina strimlor. Annars duger den fina sidan på rivjärnet.

2
2. Skala apelsinerna med kniv så du får bort den vita hinnan. Skär dem i mindre bitar.

3
3. Koka upp vatten, socker, rivet apelsinskal och stjärnanis. Dra lagen åt sidan och låt svalna i 10 minuter. Häll den sedan över apelsinerna. Ställ kallt i cirka 1 timme före servering.

4
4. Koka upp strösocker, sirap, grädde och kakao. Dra ned värmen och rör om då och då, koka kolasåsen till simmig konsistens i cirka 15 minuter.

5
5. Servera såsen till apelsinsalladen. Stjärnanisen går inte att äta, men den är vacker, så låt den gärna ligga kvar.