Du behöver

  • 50 g margarin
  • 1 l mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 2.5 dl kornmjöl
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 1 kg
  • 2 tsk salt
  • 0.33 pkt jäst

Gör så här

1
1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och tillsätt sirap. Värm vätskan fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen i vätskan.

2
2. Blanda kornmjöl, grahamsmjöl samt större delen av vetemjölet och saltet i en bunke. Rör ned vätskan i mjölet och arbeta samman till en lös deg. Tillsätt resten av mjölet om degen verkar vara för lös, eventuellt behövs ytterligare lite mjöl. Men degen ska vara lös.

3
3. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 2 timmar. Knåda lätt samman degen och forma 20 bullar. Kavla ut dem vartefter till degplattor, diameter 22-24 centimeter. Lyft degplattan ofta från bordet och dofta mjöl under. Nagga. Borsta bort överflödigt mjöl.

4
4. Grädda kakorna vartefter på varm plåt högst upp i ugnen i 250-275 grader. De kan också gräddas på båda sidor i stekpanna med diameter 26 centimeter.

5
5. Låt kakorna svalna halvt omlott under bakduk på galler. Frys kakorna så fort de kallnat om de ska sparas. De tinar på några minuter när de ska användas.