Du behöver

  • 1 liter torkade hela nypon
  • ca 3 liter vatten
  • 1/2-1 dl strösocker
  • 1 1/2 msk potatismjöl

Gör så här

1
Skölj av dammiga nypon i ljumt vatten, låt rinna av ordentligt. Tryck bären lätt över rivjärnets spretiga sida, så skalen blir prickade. Blötlägg gärna i det blivande kokvattnet över natten.

2
Koka upp nypon och vatten så det täcker, under lock, på hög värme i rymlig kastrull. Sänk till svag värme och låt puttra med locket på omkring 4 timmar. Rör om emellanåt och späd med mera (blötläggnings)vatten.

3
Sila bort nyponen och mät den mörkröda, nästan bruna soppan. Koka ihop eller späd till 8 dl. Sockra och smaka av sockermängden. Rör ut potatismjölet i någon halvdeciliter kallvatten och häll i en tunn stråle ner i sjudande soppa under omrörning. Låt soppan koka upp igen helt hastigt och dra den så av plattan.

4
Släng inte nyponen! Koka dem en gång till nästa dag, så får du en lite enklare vardagssoppa på köpet. Soppan kan frysas – innan den reds.