Du behöver

  • 3 liter vatten
  • 2 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 skiva gul lök
  • några morotsskivor
  • några grova dillstjälkar
  • 1 msk ättikssprit
  • 2 urtagna portionsregnsbågar med huvud
  • 6-8 minst medelstora mandelpotatisar
  • 1 mindre stånd fänkål

Gör så här

1
Lägg den knubbigaste fisken på sidan och mät dess tjocklek från bordsytan med linjal – den avgör koktiden.

2
Lägg fiskarna i en kastrull där de måste ligga böjda längs kanten, med plats för ett par cm vatten som står över fisken. Mät upp vatten till detta och häll över i en annan kastrull.

3
Koka upp vattnet med salt, peppar, lök, morot och dill under lock och låt det sjuda på svag värme 10 minuter. Tillsätt ättiksskvätten i det sjudande vattnet. Lägg i fiskarna, låt vattnet koka upp igen och sänk så värmen så att vattnet bara sjuder. Koktid för 4 cm-fisk 10 minuter; 5 cm-fisk 17 minuter; 6 cm-fisk 25 minuter.

4
Fisken är färdig när ryggfenan lätt kan lossas. Tag upp med hålslev och servera bums.

5

6
Spräckt mandelpotatis:

7
Tvätta potatisarna väl och koka upp dem i vatten som täcker.

8
Sjud med locket på glänt och svag värme under kastrullen. Mandelpotatis ska man vakta som en hök, för när skalen börjar spricka efter 8-10 kokminuter måste man fiska upp just den knölen, och nästa, och nästa. Överkokt mandelpotatis bli bara torrt smul.

9
Servera omgående.

10

11
Kokt fänkål:

12
Lägg hela ståndet i kokande, saltat vatten som täcker (man räknar med 2 tsk salt per liter vatten). Sjud på svag värme under gläntat lock tills fänkålen känns mjuk när den prickas med tandpetare, 10-20 minuter beroende på storlek och ålder.

13
Tag upp fänkålen och halvera den. Håll varm under folie eller mikra i sista stund.