Du behöver
- 3 liter vatten
- 2 msk salt
- 5 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1 skiva gul lök
- några morotsskivor
- några grova dillstjälkar
- 1 msk ättikssprit
- 2 urtagna portionsregnsbågar med huvud
- 6-8 minst medelstora mandelpotatisar
- 1 mindre stånd fänkål
Gör så här
1
Lägg den knubbigaste fisken på sidan och mät dess tjocklek från bordsytan med linjal – den avgör koktiden.
2
Lägg fiskarna i en kastrull där de måste ligga böjda längs kanten, med plats för ett par cm vatten som står över fisken. Mät upp vatten till detta och häll över i en annan kastrull.
3
Koka upp vattnet med salt, peppar, lök, morot och dill under lock och låt det sjuda på svag värme 10 minuter. Tillsätt ättiksskvätten i det sjudande vattnet. Lägg i fiskarna, låt vattnet koka upp igen och sänk så värmen så att vattnet bara sjuder. Koktid för 4 cm-fisk 10 minuter; 5 cm-fisk 17 minuter; 6 cm-fisk 25 minuter.
4
Fisken är färdig när ryggfenan lätt kan lossas. Tag upp med hålslev och servera bums.
5
6
Spräckt mandelpotatis:
7
Tvätta potatisarna väl och koka upp dem i vatten som täcker.
8
Sjud med locket på glänt och svag värme under kastrullen. Mandelpotatis ska man vakta som en hök, för när skalen börjar spricka efter 8-10 kokminuter måste man fiska upp just den knölen, och nästa, och nästa. Överkokt mandelpotatis bli bara torrt smul.
9
Servera omgående.
10
11
Kokt fänkål:
12
Lägg hela ståndet i kokande, saltat vatten som täcker (man räknar med 2 tsk salt per liter vatten). Sjud på svag värme under gläntat lock tills fänkålen känns mjuk när den prickas med tandpetare, 10-20 minuter beroende på storlek och ålder.
13
Tag upp fänkålen och halvera den. Håll varm under folie eller mikra i sista stund.