Du behöver
- 4 vitlöksklyftor med skal
- 400 g benfri lax
- 2 krukor färsk basilika
- 2 citroner
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- några varv på svartpepparkvarnen (cirka 1 1/2 krm)
- 4 skivor formfranska
- smör eller margarin till stekning
- några salladsblad till garnering
- 4 tsk regnbågsrom eller röd stenbitsrom
- 1 bit parmesanost eller annan lagrad ost
- 2 msk olivolja
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vitlöksklyftorna på ett fat och sätt in dem i ugnen i cirka 15 minuter tills de börjar bli mjuka.
2
Finhacka laxen med en stor kniv eller i matberedare. Skala den rostade vitlöken, pressa den. Hacka bladen från basilikan, riv det yttersta skalet på en av citronerna efter att först ha tvättat den. Blanda alltsammans med olivolja, salt och svartpeppar. Ställ kallt i cirka 1 timme före servering.
3
Skär brödskivorna i trekanter och stek dem gyllenbruna i smör eller margarin. Skär klyftor av den andra citronen.
4
Lägg upp några salladsblad på tallrikar. Forma fina ägg av laxtartaren, toppa med lite rom, hyvla över lite parmesan, droppa lite olivolja på. Servera med det stekta brödet och en citronklyfta.
När man serverar rå lax bör den ha varit fryst i minst två dygn så att eventuella parasiter dör.