Du behöver

  • 500 g rökt lax i skivor
  • 60 g rumsvarmt smör
  • ca 3 msk crème fraîche
  • saft av 1/2 limefrukt
  • nymalen vitpeppar
  • Mangopuck:
  • 2 dl krossade korngryn
  • 4 dl hönsfond
  • 1 mango (el 1 klyfta honungsmelon)
  • 1/2 gurka
  • 1 dl hackad gräslök
  • ca 1 dl vindruvskärnolja
  • 3-4 msk rödvinsvinäger
  • salt och vitpeppar
  • Garnityr:
  • 3 msk laxrom
  • lite hackad bladpersilja
  • 2-3 msk vinägrett

Gör så här

1
Lägg korngryn i blöt i 2 timmar. Koka mjuka i hönsbuljong. Låt rinna av.

2
Lägg hälften av den rökta laxen i mixer eller matberedare och mixa med smör och crème fraîche. Smaksätt med limesaft och peppar. Lägg ut resten av laxskivorna på plastfolie, bred på laxmoussen och rulla ihop till en fast rulle. Vira in i plastfolie. Lägg i kylen. Skär upp rullarna i ca 5 cm långa bitar.

3
Halvera, kärna ur och tärna mangon. Blanda med hackad gurka och gräslök. Vänd ner korngrynen. Gör en dressing av olja, vinäger, salt och peppar och rör ner i korngrynsblandningen (spara 2-3 msk till garnityret). Forma till en puck med till exempel en muffinsform.

4
Blanda laxrom och hackad bladpersilja med resten av dressingen. Klicka blandningen på tallriken.


Kommentar:
Ett recept från restaurangen Arne Jacobsen i Köpenhamn. Se länkarna för fler recept.