Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2.5 dl mjölk
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 krm salt
- 150 g margarin smält
- vetemjöl ca 8 dl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl russin
- 0.5 dl mandel
Garnering:
1 st äggvita
1.5 dl strösocker
citron några droppar pressad
strössel
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken.
2
Skilj äggen i gulor och vitor. Vispa upp gulorna med socker och salt. Rör ner gulorna i degvätskan tillsammans med smält smör och 5 dl av mjölet till en lös deg. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner till slut.
3
Lägg bakduk över och sätt degen att jäsa cirka 30 minuter. Slå ihop degen och låt den jäsa ytterligare en gång i bunken, cirka 25 min.
4
Blanda resten av mjölet med vaniljsocker, russin och mandel. Arbeta in blandningen i degen. Degen får inte vara för fast. Häll degen i en smord och mjölad rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Jäs en sista gång, cirka 20 minuter.
5
Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter, lägg folie över de sista 5 minuterna om kakan ser ut att bli för brun. Ta kakan ur formen och låt den kallna.
6
Gör en marängglasyr genom att vispa äggvita med sockret tills sockret löst sig. Smaka av med citron. Bred glasyren över den kalla kakan. Skaka över strössel.
Se länkarna för fler ryska påskrecept!