Du behöver

  • 4 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 2 st kryddnejlikor
  • 1 dl ljust sött starkvin (ex port eller sherry)
  • 4 st päron medelmogna av anjoutyp

Pösig vinsås:

1 dl ljust sött starkvin (ex port eller sherry)
2 st äggulor
0.75 dl strösocker
citron rivet skal av 1/2

Gör så här

1
Koka upp vattnet i trång kastrull med socker och kryddor, rör om tills sockret löst sig helt och tillsätt vinet.

2
Skala päronen, eventuellt ett par i taget, och koka dem genast i vinlagen tills de känns mjuka vid provstick, 5-10 minuter under lock på knapp medelvärme. Ta upp och låt rinna av.

3
Vinsåsen:

4
Blanda allt i kastrull och vispa flitigt hela tiden, även i kastrullbotten, över svag värme (2-3 av 9) tills såsen börjar bubbla och sjuda.

5
Ta då genast kastrullen från värmen och vispa den sval i kallt vattenbad. Gno på med vispen annars skär sig såsen lätt!


Kommentar:
Tips: Lagen kan sparas i glasburk i kylen och återanvändas, plocka bara bort nejlikorna.