Du behöver
- 4 dl vatten
- 5 dl strösocker
- 2 st kryddnejlikor
- 1 dl ljust sött starkvin (ex port eller sherry)
- 4 st päron medelmogna av anjoutyp
Pösig vinsås:
1 dl ljust sött starkvin (ex port eller sherry)
2 st äggulor
0.75 dl strösocker
citron rivet skal av 1/2
Gör så här
1
Koka upp vattnet i trång kastrull med socker och kryddor, rör om tills sockret löst sig helt och tillsätt vinet.
2
Skala päronen, eventuellt ett par i taget, och koka dem genast i vinlagen tills de känns mjuka vid provstick, 5-10 minuter under lock på knapp medelvärme. Ta upp och låt rinna av.
3
Vinsåsen:
4
Blanda allt i kastrull och vispa flitigt hela tiden, även i kastrullbotten, över svag värme (2-3 av 9) tills såsen börjar bubbla och sjuda.
5
Ta då genast kastrullen från värmen och vispa den sval i kallt vattenbad. Gno på med vispen annars skär sig såsen lätt!
Tips: Lagen kan sparas i glasburk i kylen och återanvändas, plocka bara bort nejlikorna.