Du behöver
- 2 st hummer
- 1 st lök skivad gul
- 1 st morot skivad
- 0.5 st fänkål skivad
- 8 st vitpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 1 krm timjan
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk olivolja
- fiskbuljong ca 4 dl
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk maizenaredning ljus
- 1 msk balsamvinäger
- 0.5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Till garnering:
20 st vindruvor gröna
20 st sparrisstjälkar lättkokta
fänkål stjälkarna, tunt skivade
Gör så här
1
Vrid loss stjärt och klor på humrarna. Skala stjärten. Knäck klorna med en kniv eller nötknäckare, skala även dem. Pilla ut köttet ur klolederna med en hummergaffel eller liknande.
2
Skiva stjärtarna och behåll klorna hela, men pilla ut broskbiten som sitter i klon. Ställ åt sidan med det andra hummerköttet.
3
Fräs hummerskalen i olivoljan i en stor kastrull, tillsammans med skivad lök, morot och fänkål, tomatpuré och kryddor i ca 2 minuter.
4
Slå på fiskbuljong och grädde. Låt det hela koka i ca 20 minuter. Sila såsen och låt den koka ihop under ett par minuter, red av med maizenaredning. Smaka av med salt och peppar.
5
Skala, dela och kärna ur druvorna. Lägg druvor, sparris och skivade fänkålsstjälkar i såsen, smaka av med lite balsamvinäger. Syran ska inte dominera, bara bryta av. Lägg i hummerköttet, hetta upp och servera i portionsskålar.