Du behöver

  • 4 st torsk mittbit, ca 1,2 kg
  • vatten tills det täcker
  • 3 msk salt per liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit

Sandefjordssmör:

100 g smör kallt
4 msk mellangrädde
4 msk persilja finhackad
2 tsk pressad citronsaft

Inlagd slanggurka:

4 portioner

1/2-1 st slanggurka cirka 200 g
2 msk ättiksprit
2 msk strösocker
0.5 dl vatten
1 krm vitpeppar
0.5 dl persilja finhackad

Gör så här

1
Fisken ska vara så färsk som möjligt. Fiskskivorna bör vara ungefär 2 1/2 cm tjocka. Borsta bort blodranden utmed ryggbenet och klipp bort fenor. Skölj väl och torka av. Fäst ändarna med en tandpetare om skivorna är skurna av torskens framdel.

2
Så långt kan fisken förberedas. Lägg den i kylskåpet med plast över.

3
Hantera torskrommen försiktigt så att det inte går hål på hinnan. Slå in hela rommen i smörgåspapper. Koka upp vatten med salt (1 msk salt/liter vatten). Dra kastrullen åt sidan och lägg i rommen. Låt rommen sjuda, inte stormkoka, cirka 30 minuter. Rommen kan kokas i förväg, skivas och värmas i mikron.

4
Koka upp vatten med salt och ättiksprit till fisken. Lägg i fiskskivorna och låt dem dra, inte koka, tills fiskköttet kan lossas från ryggbenet med en gaffel, 5-7 minuter. Ta upp fisken och servera omedelbart.

5
Sandefjordssmör:

6
Skär smöret i tärningar. Koka upp grädde och persilja och sjud i 2 minuter. Dra

7
kastrullen halvt av plattan och vispa i smöret, några tärningar i taget. Vispa tills allt smör smält och det nästan når kokpunkten. Smaka av med citronsaft. Ta kastrullen av värmen och låt stå med lock till serveringsdags.

8
Tips: För ett magrare smör: koka 4 msk hackad persilja i 2 dl fiskbuljong. Vispa in smöret och red med 1 tsk maizenastärkelse utrört i 1 msk vatten. Koka upp nätt och jämnt.

9
Inlagd slanggurka:

10
Skala gurkan om så önskas. Osthyvel är ett bra redskap för att både skala och skiva.

11
Blanda en lag av ättiksprit, socker, vatten, peppar och persilja. Lägg i gurkskivorna. De behöver dra ungefär en timme.

12
Lyft upp gurkskivorna ur lagen och anrätta dem i kupade blad av rosésallad på tallrikarna.