Du behöver

  • ca 400 g filé (rådjur, hjort eller liknande)
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
  • Svartvinbärssås:
  • 5-6 port.
  • 5 dl buljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl svarta vinbär + några extra att strö i såsen
  • 1 msk maizenamjöl utrört i lite vatten
  • 2 msk smör
  • Mos:
  • Tillagat, kryddat potatismos som smaksätts med hackad rödlök, strimlad purjolök och klippt persilja.

Gör så här

1
Salta och peppra filéerna. Bryn i smör. Efterstek i 80 graders ugnsvärme cirka 20 minuter.

2
Såsen: Koka buljong, grädde och mosade vinbär en stund till såsen. Red av med mjölet. Sila såsen. Lägg i prydnadsbären. Låt koka upp. Rör ner smöret.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur Sten A Öhmans kokbok “Vildmarksmeny” (Bokförlaget Settern) – en kokbok som också innehåller vilda historier och menyer.