Du behöver
- 500 g färska rödbetor
- vatten
- 500 g potatis
- vatten
- salt
- 1 st ägg
- 3.5 dl vetemjöl
- 0.75 tsk salt
Fyllning:
70 g chèvreost av mjuk typ
vatten från rödbetorna
salt
Gör så här
1
1. Tvätta rödbetorna väl, klipp bort nästan all blast, utom två centimeter närmast betan. Koka dem mjuka i vatten som täcker, 20-40 minuter beroende på storlek. Känn efter med tandpetare att de är riktigt mjuka.
2
2. Fiska upp betorna, spola i kallt vatten, kläm av skalen och låt kallna. Spara kokvattnet!
3
3. Skala potatisen och koka den i saltat vatten som täcker, 2 tsk salt per liter vatten. Pressa eller mosa potatisen och rödbetorna, låt svalna i bunke.
4
4. Dela osten i 12-15 tärningar.
5
5. Mät upp rödbetsvattnet och ta 2 tsk salt till en liter vatten. Koka upp. Blanda potatis och betor med ägg, mjöl och salt.
6
6. Rör inte mer än att degen blir nätt och jämnt blandad, annars blir palten seg.
7
7. Ta en golfbollsstor klick deg i vattensköljd hand, tryck ett hål i den och peta in en ostbit i paltens mitt. Förslut degen runtom och trilla palten rund.
8
Sjud några paltar i taget på medelvärme, ytan ska bara krusas, inte bubbla.
9
8. Cirka 10 minuter per sats, det behövs 5 minuter sedan paltarna flutit till ytan.
10
Servera med julienne och rökt kött eller varför inte skivor av fårfiol.
Tips!
Ch?vreosten kan bytas mot fetaost, eller vällagrad västerbotten- eller prästost.