Du behöver

  • 500 g färska rödbetor
  • vatten
  • 500 g potatis
  • vatten
  • salt
  • 1 st ägg
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.75 tsk salt

Fyllning:

70 g chèvreost av mjuk typ
vatten från rödbetorna
salt

Gör så här

1
1. Tvätta rödbetorna väl, klipp bort nästan all blast, utom två centimeter närmast betan. Koka dem mjuka i vatten som täcker, 20-40 minuter beroende på storlek. Känn efter med tandpetare att de är riktigt mjuka.

2
2. Fiska upp betorna, spola i kallt vatten, kläm av skalen och låt kallna. Spara kokvattnet!

3
3. Skala potatisen och koka den i saltat vatten som täcker, 2 tsk salt per liter vatten. Pressa eller mosa potatisen och rödbetorna, låt svalna i bunke.

4
4. Dela osten i 12-15 tärningar.

5
5. Mät upp rödbetsvattnet och ta 2 tsk salt till en liter vatten. Koka upp. Blanda potatis och betor med ägg, mjöl och salt.

6
6. Rör inte mer än att degen blir nätt och jämnt blandad, annars blir palten seg.

7
7. Ta en golfbollsstor klick deg i vattensköljd hand, tryck ett hål i den och peta in en ostbit i paltens mitt. Förslut degen runtom och trilla palten rund.

8
Sjud några paltar i taget på medelvärme, ytan ska bara krusas, inte bubbla.

9
8. Cirka 10 minuter per sats, det behövs 5 minuter sedan paltarna flutit till ytan.

10
Servera med julienne och rökt kött eller varför inte skivor av fårfiol.


Kommentar:
Tips!
Ch?vreosten kan bytas mot fetaost, eller vällagrad västerbotten- eller prästost.