Du behöver
- 2.5 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 4 st kiwifrukter
Garnering:
choklad ca 25 g
florsocker
1 st kiwifrukt skalad skivad
citronmelissblad
Gör så här
1
1. Koka vatten och socker under omrörning så att sockret löser sig och lagen blir simmig.
2
2. Kyl den så att den blir kylskåpskall. Kan göras flera dagar i förväg.
3
3. Halvera kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet. Mixa eller mosa det till puré.
4
4. Blanda den med den kalla sockerlagen.
5
5. Frys sorbetmassan i en glassmaskin. Forma gärna golfbollsstora kulor av sorbeten och lägg dem på en iskall plåt som stått i frysen och blivit riktigt kall. Så kan de vänta tills det är dags att lägga upp dem på tallrik.
6
Utan glassmaskin:
7
1. Häll massan i en skål och sätt in i frysen.
8
2. Ta ut sorbeten när massan är halvfrusen och vispa den porös med elvisp.
9
3. Frys in igen.
10
4. Ta fram massan efter någon timme och elvispa en gång till. Detta för att undvika en stickig konsistens. Nu behöver den cirka 6 timmar i frysen för att bli färdig. Förbered sorbetkulorna likt dem som gjordes i glassmaskinen, men den här frusna sorbetmassan behöver lite tid i rumstemperatur innan kulorna kan formas.
11
Så här gör du garneringen:
12
1. Smält chokladen. Ruta eller ringla den i ränder på kalla efterrättstallrikar.
13
2. Låt stelna.
14
3. Lägg på en mandelkaka. Detta kan göras i god tid före servering. Pudra över lite florsocker.
15
4. Garnera med kiwiklyftor och citronmelissblad.
16
5. Lägg på sorbetkulor allra sist.
Serverar man bara sorbet till dessert räcker den här satsen till cirka 4 portioner. Då sorbeten serveras till mandelkaka blir det sorbetkulor över. Låt dem ligga i frysen till ett annat tillfälle.