Du behöver

  • 2.5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 4 st kiwifrukter

Garnering:

choklad ca 25 g
florsocker
1 st kiwifrukt skalad skivad
citronmelissblad

Gör så här

1
1. Koka vatten och socker under omrörning så att sockret löser sig och lagen blir simmig.

2
2. Kyl den så att den blir kylskåpskall. Kan göras flera dagar i förväg.

3
3. Halvera kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet. Mixa eller mosa det till puré.

4
4. Blanda den med den kalla sockerlagen.

5
5. Frys sorbetmassan i en glassmaskin. Forma gärna golfbollsstora kulor av sorbeten och lägg dem på en iskall plåt som stått i frysen och blivit riktigt kall. Så kan de vänta tills det är dags att lägga upp dem på tallrik.

6
Utan glassmaskin:

7
1. Häll massan i en skål och sätt in i frysen.

8
2. Ta ut sorbeten när massan är halvfrusen och vispa den porös med elvisp.

9
3. Frys in igen.

10
4. Ta fram massan efter någon timme och elvispa en gång till. Detta för att undvika en stickig konsistens. Nu behöver den cirka 6 timmar i frysen för att bli färdig. Förbered sorbetkulorna likt dem som gjordes i glassmaskinen, men den här frusna sorbetmassan behöver lite tid i rumstemperatur innan kulorna kan formas.

11
Så här gör du garneringen:

12
1. Smält chokladen. Ruta eller ringla den i ränder på kalla efterrättstallrikar.

13
2. Låt stelna.

14
3. Lägg på en mandelkaka. Detta kan göras i god tid före servering. Pudra över lite florsocker.

15
4. Garnera med kiwiklyftor och citronmelissblad.

16
5. Lägg på sorbetkulor allra sist.


Kommentar:
Serverar man bara sorbet till dessert räcker den här satsen till cirka 4 portioner. Då sorbeten serveras till mandelkaka blir det sorbetkulor över. Låt dem ligga i frysen till ett annat tillfälle.