Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 0.5 tsk ättiksprit
  • 5 msk kallt vatten
  • gelé eller sylt
  • ägg till pensling

Gör så här

1
Lägg mjölet i en skål eller matberedare. Smula smöret i mjölet till en grynig massa. Blanda ättiksprit och vatten. Arbeta vattnet i mjölet till en deg.

2
Täck med plast och låt degen vila minst en timme i kylskåp, allra helst till

3
nästa dag.

4
Kavla ut degen till en rektangulär eller kvadratisk platta. Dofta över ytterst lite vetemjöl. Vik ihop degplattan först i tre delar på längden, sedan i tre delar på tvären. Kavla ut degen till en halvcentimetertjock platta, ca 30×30 centimeter. Sporra ut kvadrater med 6 centimeters sida. Gör ett snitt i varje hörn.

5
Lägg en klick gelé eller fast sylt mitt på varje kaka. Vik upp varannan flik mot mitten över sylten. Tryck till snibbarna. Pensla med uppvispat ägg.

6
Lägg kakorna på plåt och låt dem stå på den kalla plåten 15 minuter innan de gräddas mitt i ugnen i 225 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllene färg.


Kommentar:
Kakorna kan även göras på köpta smördegsplattor.