Du behöver
- 4 dl vetemjöl
- 200 g smör
- 0.5 tsk ättiksprit
- 5 msk kallt vatten
- gelé eller sylt
- ägg till pensling
Gör så här
1
Lägg mjölet i en skål eller matberedare. Smula smöret i mjölet till en grynig massa. Blanda ättiksprit och vatten. Arbeta vattnet i mjölet till en deg.
2
Täck med plast och låt degen vila minst en timme i kylskåp, allra helst till
3
nästa dag.
4
Kavla ut degen till en rektangulär eller kvadratisk platta. Dofta över ytterst lite vetemjöl. Vik ihop degplattan först i tre delar på längden, sedan i tre delar på tvären. Kavla ut degen till en halvcentimetertjock platta, ca 30×30 centimeter. Sporra ut kvadrater med 6 centimeters sida. Gör ett snitt i varje hörn.
5
Lägg en klick gelé eller fast sylt mitt på varje kaka. Vik upp varannan flik mot mitten över sylten. Tryck till snibbarna. Pensla med uppvispat ägg.
6
Lägg kakorna på plåt och låt dem stå på den kalla plåten 15 minuter innan de gräddas mitt i ugnen i 225 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllene färg.
Kakorna kan även göras på köpta smördegsplattor.