Du behöver

  • 250 g mjukt smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl röda och svarta vinbär, frysta
  • 1/2 dl russin + strimlade katrinplommon
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 1/2 dl grovhackade mandlar/nötter

Gör så här

1
Rör smör och socker poröst. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje.

2
Blanda bakpulvret i vetemjölet i en särskild bunke. Lägg frysta bär, frukt och nötter i mjölet och blanda väl. Rör ner mjölet med bär, frukt och nötter i smeten.

3
Klicka ner smeten i en smord och bröad hålform om 2 liter. Grädda kakan på plåt på nedre falsen i 175 grader cirka 1 timme. Prova med en sticka, ingen smet ska hänga kvar då kakan gräddat färdigt.

4
Ta ut kakan ur ugnen, men vänta fem minuter innan kakan stjälps på galler för att svalna. Lägg kakan på ett sockerstrött papper på ett fat och stjälp formen över som ett lock. Förvara svalt.


Kommentar:
Kakan blir bäst om den får stå till sig minst ett par dygn. Frys den sedan. Bären gör kakan mindre hållbar än en fruktkaka med enbart torkade och/eller sockerkonserverade frukter.