Du behöver
- 1 kg svartrötter
- några citronskivor
- Pajbotten:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 3/4 dl kesella
- Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 2 dl färsk finriven parmesanost
- peppar
- Basilikaolja:
- 1 kruka basilika
- 1-2 dl olivolja
- salt, peppar
- Tillbehör:
- 8 skivor parmaskinka
- Garnering:
- vattenkrasse
Gör så här
1
Mixa ihop vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och samla till en deg. Lägg den att vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
2
3
4
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Klä en pajform med löstagbar botten, cirka 22 cm i diameter, med degen. Nagga den. Grädda i cirka 10 minuter. Låt den svalna.
5
Vispa grädden styv. Rör ner äggulor och ost. Häll fyllningen i formen. Krydda. Grädda i 30 minuter eller tills den stelnat.
6
7
Lägg basilikablad och olja i en mixer och kör till en grön sås. Smaka av och låt dra.
8
9
Skala svartrötterna och lägg dem vartefter i kallt vatten med citronskivor i så att de inte mörknar. Skär dem i decimeterlånga bitar. Lägg dem i kokande, lättsaltat vatten och sjud dem i cirka 10 minuter tills de är mjuka. Låt dem rinna av.
10
11
Lägg en bit paj på varje tallrik och servera den med kokta, heta svartrötter och lite parmaskinka. Ringla över basilikaolja. Garnera med vattenkrasse.
Fler goda recept med rotfrukter hittar du om du klickar på länkarna.