Du behöver

  • 50 g margarin
  • 1.5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 2 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk hett vatten

Marängsmet:

3 st äggvitor
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl vinbär rensade

Gör så här

1
Smält margarin och blanda med mjölken. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt mjölkblandningen. Rör till en jämn smet och blanda till sist i vattnet.

2
Blanda ingredienserna till marängsmeten i en bunke och vispa till fast och hårt skum (det är viktigt att bunken är torr och helt ren).

3
Häll kaksmeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Bred ut marängsmeten över kaksmeten och strö över vinbär. Grädda kakan på nedersta falsen cirka 15 minuter i 200 grader ugnsvärme. Öka ugnsvärmen till 250 grader och flytta upp kakan till översta falsen. Grädda ytterligare 3 minuter eller tills kakan fått fin färg. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.


Kommentar:
En kaka som går utmärkt att frysa. Bara att tina när gästerna står på tröskeln.