Du behöver

  • 1 burk (400 g) flageoletbönor eller vanliga vita bönor
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 skidor skärbönor
  • 1 färsk gul lök medstjälk
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 urkärnade tomater
  • salt och vitpeppar
  • färska myntablad
  • 2 tsk olivolja, extra virgin
  • 2 citronklyftor

Gör så här

1
1. Mixa 3/4 av bönorna med sitt spad till en slät puré. Häll i en kastrull. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp. Skumma av.

2
2. Lägg i tunt skurna skärbönor, grovhackad lök (skiva stjälken och tillsätt helt till slut), vitlök och tomater i bitar. Koka 5 minuter. Tillsätt resten av bönorna och ringar av lökstjälken. Koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
3. Lägg myntablad i varsin soppskål och skeda i soppan. Droppa olja över och pressa i varsin citronklyfta.