Du behöver
- 1 burk (400 g) flageoletbönor eller vanliga vita bönor
- 5 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 3 skidor skärbönor
- 1 färsk gul lök medstjälk
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 2 urkärnade tomater
- salt och vitpeppar
- färska myntablad
- 2 tsk olivolja, extra virgin
- 2 citronklyftor
Gör så här
1
1. Mixa 3/4 av bönorna med sitt spad till en slät puré. Häll i en kastrull. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp. Skumma av.
2
2. Lägg i tunt skurna skärbönor, grovhackad lök (skiva stjälken och tillsätt helt till slut), vitlök och tomater i bitar. Koka 5 minuter. Tillsätt resten av bönorna och ringar av lökstjälken. Koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3
3. Lägg myntablad i varsin soppskål och skeda i soppan. Droppa olja över och pressa i varsin citronklyfta.