Du behöver

  • lax ca 600 g skinn- och benfri färsk i bit

Court bouillon att sjuda laxen i:

1 l vatten
1 st morot skivad
1 st lök skivad liten gul
1 st bouquet garni
6 st vitpepparkorn 1 tsk salt
2.5 dl vin eller 3

Saffranssås:

3 dl vispgrädde
1 pkt saffran (0,5 g)
smör ca 100 g rumsvarmt

Grön bädd:

haricots verts
sockerärter
purjolök trimlad
paprika strimlad
gräslök rikligt med finhackad
125 g laxrom

Gör så här

1
Skär laxen i ganska stora tärningar.

2
Blanda alla ingredienser till court bouillon i en kastrull, men inte en aluminiumkastrull. Lägg på lock, koka upp och sjud utan lock 20-30 minuter. Lägg i laxtärningarna och sjud dem några minuter. Ta upp laxen med hålslev och håll den varm så länge.

3
Sås: Häll grädden i en kastrull och rör i saffran. Koka ihop saffransgrädden till hälften. Vispa i smöret, lite i taget.

4
Koka upp vatten med lite salt till grön bädd, sjud var sort för sig ett par minuter och ta upp vartefter med hålslev. Låt grönsakerna rinna av väl och lägg upp dem i mitten på ett stort varmt fat. Häll saffranssåsen runt om och lägg laxtärningarna på grönsaksbädden. Strö över gräslöken. Skeda ut laxrommen bland lax och grönt. Servera direkt.


Kommentar:
Court bouillon är inte en buljong eller ett kokspad, utan en aromatisk blandning som används när fisk, kött eller grönsaker bara ska sjudas eller kokas helt lätt.
En bouquet garni, en kryddbukett, blir det med kvistar av färsk timjan och persilja, ett lagerblad och en bit av det gröna från en purjolök som tillsammans binds ihop till en bukett.

Portioner
4 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows