Du behöver
- 2 msk smör
- 2 fint hackade stora schalottenlökar
- 8 finhackade vitlöksklyftor
- 1/2-1 msk finhackad habanero eller annan stark chilifrukt
- 2 tsk stötta korianderfrön
- 2 tsk stötta spiskumminfrön
- 1 msk tomatpuré
- 1 1/4 dl torr sherry
- 2 1/2 dl kycklingbuljong av fond eller tärning
- 4 msk starkt bryggt kaffe
- 3/4 dl flytande honung eller sirap
- salt och nymalen peppar
- ca 1 kg benfritt kalkon- eller kycklingbröst
- (2 dl lätt crème fraîche)
Gör så här
1
Smält smöret i kastrull, tillsätt lök, vitlök och habanero och sjud på svag värme några minuter tills löken mjuknat och tagit färg. Tillsätt koriander och spiskummin, rör i tomatpuré och höj värmen. Sjud 1 minut under omrörning. Häll i sherry, buljong, kaffe och honung och låt det koka sig simmigt utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
2
Skiva fågelköttet tvärsöver fibrerna i centimetertjocka skivor, banka ut dem lite med näven. Låt dem gärna marineras en stund i såsen, eller vänd dem bara i den före grillningen. Salta och peppra kalkonskivorna, grilla eller stek dem ca 3 minuter på var sida.
3
Koka upp marinaden, den serveras bredvid som sås. Vill du ha mildare sås – och mera – räcker smaken till för utblandning med crème fraîche. Lättkokt och sedan grillad stjälkselleri passar bra till, liksom grillad polenta eller potatis- eller pastasallad.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows