Du behöver

  • 2 msk smör
  • 2 fint hackade stora schalottenlökar
  • 8 finhackade vitlöksklyftor
  • 1/2-1 msk finhackad habanero eller annan stark chilifrukt
  • 2 tsk stötta korianderfrön
  • 2 tsk stötta spiskumminfrön
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/4 dl torr sherry
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong av fond eller tärning
  • 4 msk starkt bryggt kaffe
  • 3/4 dl flytande honung eller sirap
  • salt och nymalen peppar
  • ca 1 kg benfritt kalkon- eller kycklingbröst
  • (2 dl lätt crème fraîche)

Gör så här

1
Smält smöret i kastrull, tillsätt lök, vitlök och habanero och sjud på svag värme några minuter tills löken mjuknat och tagit färg. Tillsätt koriander och spiskummin, rör i tomatpuré och höj värmen. Sjud 1 minut under omrörning. Häll i sherry, buljong, kaffe och honung och låt det koka sig simmigt utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2
Skiva fågelköttet tvärsöver fibrerna i centimetertjocka skivor, banka ut dem lite med näven. Låt dem gärna marineras en stund i såsen, eller vänd dem bara i den före grillningen. Salta och peppra kalkonskivorna, grilla eller stek dem ca 3 minuter på var sida.

3
Koka upp marinaden, den serveras bredvid som sås. Vill du ha mildare sås – och mera – räcker smaken till för utblandning med crème fraîche. Lättkokt och sedan grillad stjälkselleri passar bra till, liksom grillad polenta eller potatis- eller pastasallad.

Portioner
4 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows