Du behöver

  • 5 st ägg
  • fingersalt
  • vitpeppar
  • 1.5 msk smör

Att servera till:

rågbröd
salladsblad
böckling
gräslök (kinesisk)

Gör så här

1
Knäck äggen ett i sänder i separat pyts och häll över i bunke. Antalet ägg per portion får avgöras av hunger och samvete.

2
Rör äggen lätt med en gaffel till en någorlunda homogen smet, blanda i 3/4 tsk smulat fingersalt och 1 krm nymalen peppar.

3
Smält smöret i stekpanna på knappt hälften av full värme.

4
När fettet fräst och tystnat hälls all äggsmeten i och får bli krämig under långsam, ständig omrörning med en trägaffel. Äggytan ska inte bli brynt, röran får inte bli torrsmulig. Sluta i tid!

5
Lägg upp genast på (smörat) rågbröd med frasigt salladsblad. På äggröran placeras väl urbenade filéer från en böckling per person, och rikligt med klippt (kinesisk) gräslök.


Kommentar:
Att dricka till:
En enstaka immig snaps och en sval öl passar fint.