Du behöver
- 3 st ägg
- 4 3/4 dl strösocker (400 g)
- 1.25 dl olja
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 150 g mörk choklad som får smälta i vattenbad eller mikrougn
- 400 g gulbetor som kokas, skalas och rivs grovt
Till formen (1 1/2-liters):
smält smör
ströbröd
Glasyr:
1.5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Gör så här
1
Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Rör ner olja, vaniljsocker, mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt choklad och gulbetor.
2
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 graders ugnsvärme 40-60 minuter. Känn efter med sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Koka upp grädden och lägg i chokladen. Rör till en slät massa. Stryk den över kakan och låt stelna i kylskåp.
Det går bra att använda rödbetor också. Gulbetan är lite sötare än rödbetan och rödbetan har en något jordigare smak.