Du behöver
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 1 st äggula
- 0.5 dl florsocker
- 0.5 pkt saffran
- 1 msk konjak vodka eller brännvin
- 2.5 dl vetemjöl
Fritering:
kokosfett eller olja
Garnering:
strösocker
Gör så här
1
Smält smöret, låt svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker noga, så att sockret löser sig.
2
Stöt saffranet fint, lös pulvret i spriten och blanda lösningen och smöret
3
i degen. Arbeta i mjölet och låt degen stå kallt över natten.
4
Kavla degen tunt, cirka 3 mm. Ta ut kakor med pepparkaksmått – vi valde medelstora granar och stjärnor, det gav 36 kakor.
5
Hetta upp friteringsfettet, minst 5 cm djupt, i tjockbottnad kastrull till 180 grader. Använd hushållstermometer.
6
Fritera några kakor i sänder gyllene, cirka 1 minut på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av något på dubbelt hushållspapper.
7
Vänd dem varma i strösocker. Kan frysas.
För recept på fler julkakor, klicka på länkarna.