Du behöver

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl florsocker
  • 0.5 pkt saffran
  • 1 msk konjak vodka eller brännvin
  • 2.5 dl vetemjöl

Fritering:

kokosfett eller olja

Garnering:

strösocker

Gör så här

1
Smält smöret, låt svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker noga, så att sockret löser sig.

2
Stöt saffranet fint, lös pulvret i spriten och blanda lösningen och smöret

3
i degen. Arbeta i mjölet och låt degen stå kallt över natten.

4
Kavla degen tunt, cirka 3 mm. Ta ut kakor med pepparkaksmått – vi valde medelstora granar och stjärnor, det gav 36 kakor.

5
Hetta upp friteringsfettet, minst 5 cm djupt, i tjockbottnad kastrull till 180 grader. Använd hushållstermometer.

6
Fritera några kakor i sänder gyllene, cirka 1 minut på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av något på dubbelt hushållspapper.

7
Vänd dem varma i strösocker. Kan frysas.


Kommentar:
För recept på fler julkakor, klicka på länkarna.