Du behöver
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 1 st äggula
- 0.5 dl florsocker
- 0.5 pkt saffran
- 1 msk konjak vodka eller brännvin
- 2.5 dl vetemjöl
Fritering:
kokosfett eller olja
Garnering:
strösocker
Gör så här
1
                Smält smöret, låt svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker noga, så att sockret löser sig.
            
2
                Stöt saffranet fint, lös pulvret i spriten och blanda lösningen och smöret
            
3
                i degen. Arbeta i mjölet och låt degen stå kallt över natten.
            
4
                Kavla degen tunt, cirka 3 mm. Ta ut kakor med pepparkaksmått – vi valde medelstora granar och stjärnor, det gav 36 kakor.
            
5
                Hetta upp friteringsfettet, minst 5 cm djupt, i tjockbottnad kastrull till 180 grader. Använd hushållstermometer.
            
6
                Fritera några kakor i sänder gyllene, cirka 1 minut på varje sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av något på dubbelt hushållspapper.
            
7
                Vänd dem varma i strösocker. Kan frysas.
            

 
                             
                             
                            









 
                             
                             
                             
         
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            










 
                             
                             
                            







 
                             
                             
                            







För recept på fler julkakor, klicka på länkarna.