Du behöver

  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2-1 tsk salt
  • ca 1 kg squash/zucchini
  • ca 2 msk olivolja
  • ca 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • ca 1 dl grovhackade örtkryddor, som basilika, persilja, oregano
  • Till garnering:
  • 1-2 små gula och gröna zucchini
  • svarta oliver
  • färska örtkryddor

Gör så här

1
Koka skalade vitlöksklyftor mjuka i mjölk, blandad med grädde och salt. Mixa, kör i matberedare eller mosa sönder klyftorna med gräddmjölken och låt blandningen svalna.

2
Skär squashen i små skivor. Fräs dem i låg, vid panna på svag värme i olivolja cirka 25 minuter tills vätskan från squashen kokat in.

3
Smält smör eller margarin i en kastrull och rör i mjölet till en slät blandning. Späd med cirka 3 1/2 dl av vitlöksgräddmjölken, lite i taget, så att det blir en tjock, fin stuvning. Smaka av med salt. Låt stuvningen sjuda under vispning några minuter och sedan svalna.

4
Rör nu ner ett ägg i taget i stuvningen. Blanda i den rivna osten, hackade örtkryddor och de frästa zucchiniskivorna.

5
Häll smeten i en stor smord och bröad aluminiumform (1 1/2 liter) med hål i mitten. Grädda i 175 grader cirka 1 timme.

6
Låt zucchiniringen svalna lite och stjälp sedan upp den försiktigt på ett stort fat.

7
Garnera med små olivoljefrästa skivor av grön och gul zucchini på den gräddade ringen.

8
Lägg kvistar av olika örtkryddor


Kommentar:
Ett recept komponerat av Karin Fransson, krögare på Hotell Borgholm på Öland.