Du behöver
- 2-3 vitlöksklyftor
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 1/2-1 tsk salt
- ca 1 kg squash/zucchini
- ca 2 msk olivolja
- ca 25 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 4 ägg
- 1 dl nyriven parmesanost
- ca 1 dl grovhackade örtkryddor, som basilika, persilja, oregano
- Till garnering:
- 1-2 små gula och gröna zucchini
- svarta oliver
- färska örtkryddor
Gör så här
1
Koka skalade vitlöksklyftor mjuka i mjölk, blandad med grädde och salt. Mixa, kör i matberedare eller mosa sönder klyftorna med gräddmjölken och låt blandningen svalna.
2
Skär squashen i små skivor. Fräs dem i låg, vid panna på svag värme i olivolja cirka 25 minuter tills vätskan från squashen kokat in.
3
Smält smör eller margarin i en kastrull och rör i mjölet till en slät blandning. Späd med cirka 3 1/2 dl av vitlöksgräddmjölken, lite i taget, så att det blir en tjock, fin stuvning. Smaka av med salt. Låt stuvningen sjuda under vispning några minuter och sedan svalna.
4
Rör nu ner ett ägg i taget i stuvningen. Blanda i den rivna osten, hackade örtkryddor och de frästa zucchiniskivorna.
5
Häll smeten i en stor smord och bröad aluminiumform (1 1/2 liter) med hål i mitten. Grädda i 175 grader cirka 1 timme.
6
Låt zucchiniringen svalna lite och stjälp sedan upp den försiktigt på ett stort fat.
7
Garnera med små olivoljefrästa skivor av grön och gul zucchini på den gräddade ringen.
8
Lägg kvistar av olika örtkryddor
Ett recept komponerat av Karin Fransson, krögare på Hotell Borgholm på Öland.