Du behöver

  • 3 l svarta vinbär
  • 1.5 l vinbär röda
  • 1.5 l vatten
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat

Gör så här

1
Rensa och skölj bären, de behöver inte repas eller snoppas.

2
Koka upp vattnet i en rymlig gryta. Lägg i bären och låt dem koka cirka 10 minuter, krossa bären mot grytkanten.

3
Häll bärmassan i en silställning och låt den självrinna cirka 30 minuter.

4
Mät upp den avrunna saften och låt den koka upp. Mät upp och rör ner sockret. Låt saften koka upp på nytt, skumma väl och tag grytan från spisen.

5
Ska saften lagras en kortare tid eller frysas häller du den direkt på väl rengjorda och varma flaskor. Fyll dem ända upp och förslut genast.

6
Längre hållbarhet får du om du till den färdiga saften tillsätter natriumbensoat.