Du behöver
- 3 l svarta vinbär
- 1.5 l vinbär röda
- 1.5 l vatten
- 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat
Gör så här
1
Rensa och skölj bären, de behöver inte repas eller snoppas.
2
Koka upp vattnet i en rymlig gryta. Lägg i bären och låt dem koka cirka 10 minuter, krossa bären mot grytkanten.
3
Häll bärmassan i en silställning och låt den självrinna cirka 30 minuter.
4
Mät upp den avrunna saften och låt den koka upp. Mät upp och rör ner sockret. Låt saften koka upp på nytt, skumma väl och tag grytan från spisen.
5
Ska saften lagras en kortare tid eller frysas häller du den direkt på väl rengjorda och varma flaskor. Fyll dem ända upp och förslut genast.
6
Längre hållbarhet får du om du till den färdiga saften tillsätter natriumbensoat.