Du behöver

  • 1.5 l svarta vinbär (ej för mogna)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk konjak
  • 9 dl strösocker per liter avrunnen saft

Gör så här

1
Rensa och skölj bären, de behöver inte repas eller snoppas.

2
Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i bären och låt dem koka cirka 10 minuter, krossa bären mot grytkanten.

3
Sila saften i silställning. Mät upp den avrunna saften och låt den koka upp. Tag grytan från värmen. Tillsätt konjaken och mät upp och tillsätt sockret lite i taget tills det är löst.

4
Koka upp på nytt och låt gelémassan koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter. Tag grytan från värmen och låt stå några minuter. Tag försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp gelén i rengjorda varma små glasburkar – fyll dem ända upp till kanten. Låt gelén kallna och täck med smält paraffin.