Du behöver

  • 1 schalottenlök
  • 1/2 knippa eller kruka slät persilja
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 gurka
  • 1/2 kruka grön basilika
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 msk grönsaksfond
  • 1 dl matlagningsgrädde, 15 %
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 dl mousserande torrt vitt vin
  • Garnering:
  • 1 1/2 dl tinade skalade räkor
  • 2 msk finhackad persilja
  • svartpeppar från kvarn

Gör så här

Skala löken, finhacka den och persiljan, fräs den kort i oljan i stor kastrull. Tärna eller grovriv gurkan. Tillsätt den, basilikabladen, vattnet och fonden och koka upp. Låt sjuda under lock 5 minuter. Sila av spadet, spara det. Mixa de kokta grönsakerna jämna, späd eventuellt med lite av vätskan. Blanda mixet med buljong och grädde i kastrullen igen, koka upp och smaka av med salt och peppar. Vispa i vinet i den mycket heta soppan strax före serveringen. Bjud räkor vända i hackad persilja och strödda med svartpeppar till.