Du behöver

  • 2 små apelsiner
  • 3 ananasringar (från burk)
  • 8 jordgubbar
  • 2 kiwifrukter
  • 1 stor banan
  • 2 msk russin
  • Lag:
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1/2 vaniljstång

Gör så här

1
Börja med lagen: Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Klipp upp vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg i frön och stång i kastrullen. Låt lagen koka upp så att sockret smälter. Ställ den att kallna. Ta upp vaniljstången och häll lagen i en skål som du ska blanda frukten i.

2
Skala apelsinerna med en kniv så att den tunna hinnan också följer med. Skär ut apelsinklyftorna mellan hinnorna. Håll gärna handen du håller apelsinen i över skålen med lag, så rinner den eventuella apelsinsaft som bildas ner i lagen. Låt också klyftorna falla ner direkt i lagen.

3
Lägg i ananasbitar, halverade jordgubbar, skalad och skivad (1/2 cm tjocka) kiwifrukt och banan. Sist ska russinen i.

4
Blanda om försiktigt och låt salladen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan den serveras med en klick vispad grädde till nötkakan.