Du behöver

  • potatis skalad och skivad
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 st vitlöksklyftor pressade
  • smör
  • 3 st äpplen rivna
  • 150 g västerbottensost riven
  • svartpeppar

Gör så här

1
Lägg potatisen i en kastrull. Häll på mjölken, grädden, salt, peppar och vitlök.

2
Låt sjuda i cirka 30 minuter, eller tills potatisen känns mjuk. Häll hälften av potatisen i en smord ugnssäker form.

3
Täck med äppelrivet och resten av potatisen. Strö över osten och lite svartpeppar.

4
Grädda i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.


Kommentar:
Ett recept från Långängens Gård utanför Stockholm, som även glutenintoleranta kan njuta av.