Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 700 g broccoli
  • 100 g rotselleri
  • 3.5 st gula lökar
  • 5 st vitlöksklyftor
  • smör eller margarin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt

Gör så här

1
Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen.

2
Ansa broccolin och skala och grovriv sellerin. (Skär av stjälkarna på broccolin och koka dem separat om de är mycket grova. Man kan använda enbart stjälkarna, om man vill ha buketterna till något annat!)

3
Koka broccoli och selleri knappt mjuk cirka 5 minuter i buljongen.

4
Skiva löken och vitlöken och fräs dem tillsammans i lite matfett, tills de har blivit mjuka.

5
Broccolin, sellerin, löken och vitlöken körs därefter till en slät puré tillsammans med buljongen i en mixer (ta inte större portioner än mixern klarar av!). Häll upp purén i en kastrull och späd med grädden. Låt soppan hastigt sjuda upp under omrörning. Smaka av med salt.

6
Servera med en klick vitlöksost (Boursin eller liknande) i botten av tallriken och lite nymald svartpeppar över. Njut!

7
Broccolin kan bytas ut mot blomkål och ger då en lika fin blomkålssoppa.

8
Soppan går utmärkt att frysa!


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.