Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl special

Efter jäsning:

2 tsk salt
0.5 dl olja
vetemjöl ca 5 dl Special

Gör så här

1
“Fördeg”: Rör ut jästen i vattnet i en (matberedare-)bunke. Tillsätt båda mjölsorterna och arbeta den lösa degen cirka 5 minuter i maskin (eller med handkraft). Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa cirka 1 1/2 timme.

2
Tillsätt salt, olja och vetemjöl i den jästa fördegen. Arbeta den någon minut i maskinen, eller några minuter för hand. Låt degen jäsa ytterligare cirka 30 minuter. Ta upp och arbeta ihop degen på mjölad bänk. Baka ut degen till 6 längder, 25-30 cm långa, eller till 2 runda bullar. Lägg längder eller bullar på en plåt med bakpapper. Skär några snitt i bröden och mjöla ytan. Nu ska de jäsa cirka 25 minuter utan bakduk.

3
Grädda bröden i nedre delen av ugnen: Längderna i 250 grader cirka 15 minuter och runda bröd i 225 grader cirka 25 minuter.