Du behöver
- 2 dl vetekross
- 1 dl fiberhavregryn
- 2.5 dl grovt rågmjöl
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk fänkålsfrön grovkrossade
- 1 tsk korianderfrön grovkrossade
- 1 dl torkade tranbär
- 1.5 tsk salt
- 1.5 tsk bikarbonat
- 1.5 tsk bakpulver
- 5 dl filmjölk
- 0.5 dl ljus sirap
Garnera med:
havregryn
Ugn: 200°
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200°. Klä en avlång 1 ½-litersform med bakplåtspapper.
2
Blanda vetekross, havregryn, rågmjöl, vetemjöl, fänkålsfrön, korianderfrön, tranbär, salt, bikarbonat och bakpulver i en stor bunke. Rör i filmjölk och sirap och blanda till en lös deg.
3
Häll degen i formen och strö över lite havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Kolla med sticka. Den ska vara torr.
4
Låt brödet svalna i formen i 15 minuter och tippa sedan ut det på en handduk, pappret kan sitta kvar. Låt svalna helt innan du skär i det.
Ett lättbakat grovt bröd med underbara smaker från brödkryddor och tranbär. Låt gärna brödet vila något dygn innan du skär det.