Kattungen Svea fastnade i ett rör – räddades av sotaren i sista stund

I nästan två dygn var kattungen Svea spårlöst försvunnen. Så hördes ett ynkligt pip från ett rör bakom braskaminen och Lars-Erik ringde till sotaren för att få hjälp. – Hon satt stenhårt fastkilad, hungrig och rädd.

Den lilla kattungens plötsliga försvinnande och dramatiska räddning är inget som Lars-Erik Persson kommer att glömma i första taget. På bara några veckor hade Svea blivit en älskad familjemedlem och hennes försvinnande ledde till en intensiv sökinsats.

– Vi vände ut och in på hela hemmet. Tog bort alla kuddar från sofforna och sökte längst in i garderoberna. Men Svea var puts väck.

Den då två månader gamla kattungen hade flyttat in hos Lars-Erik och hans hustru på juldagen.

Lars-Erik Persson

Ålder: 71 år.
Familj: Hustrun Cathrine, fyra barn och nio barnbarn.
Bor: I villa i Falkenberg.
Gör: Pensionär, men fortsätter arbeta med redovisning och förvaltning.

– Det var ett av mina barnbarn som ordnade så att vi fick Svea. Vår labrador, som vi haft i tolv år, blev sjuk och fick avlivas och mitt barnbarn tyckte synd om mig och tyckte att jag behövde sällskap.

Svea var lite skygg i början, men hon anpassade sig snabbt i sitt nya hem.

– Men hon var rädd för främmande människor och en eftermiddag i mitten av januari hade vi besök. När de hade gått kunde vi inte hitta kattungen någonstans.


LÄS ÄVEN: Försvunna katten Lurvas återfanns – 80 mil hemifrån


Hörde ett litet pip bakom braskaminen

I början trodde Lars-Erik och hans hustru att Svea bara gömt sig någonstans och skulle komma fram när hon blev hungrig. Men när hon var försvunnen under hela natten och inte kom fram på morgonen började de bli riktigt oroliga.

– Min fru skulle tända en brasa i vedkaminen. När hon öppnade luckan tyckte hon att hon hörde ett svagt pip.

Hon ropade på Lars-Erik, som kallade på Svea. Då hörde de ett nytt pip, som de lokaliserade till ett ventilationsrör bakom braskaminen som leder ner i krypgrunden under huset.

– Öppningen var bara tio centimeter bred, men vi förstod att Svea tagit sig ner där.


LÄS ÄVEN: Katten Winston kom hem igen – efter 9 år på rymmen


Sotaren hjälpte till att rädda kattungen

Rådvill och maktlös ringde Lars-Erik räddningstjänsten för att få hjälp.

– Men där sa de bara att sådant ägnade de sig inte åt.

Istället ringde han sotarna i Falkenberg och fick prata med en förman som var mycket förstående.

– Jag och en nyanställd kollega som heter Christopher Isaksson fick uppdraget att åka dit. Vi lyckades lokalisera kattungen till en böj på ventilationsröret i krypgrunden, berättar sotaren Mikael Eliasson.

Det visade sig att Svea krupit 4,5 meter in i röret innan hon fastnade i böjen. Där satt hon stenhårt fastkilad, hungrig, trött och rädd.

– Vi fick loss henne genom att såga av röret och sedan drog jag ut henne försiktigt. Men då fräste hon åt mig, säger Mikael med ett skratt.

Efter att ha badats och tvättats lindades Svea in i en filt och fick sedan ligga ett par timmar i Lars-Eriks knä.

– Nu är hon som vanligt igen tack vare sotarna. Hon är Falkenbergs busigaste katt och hon går gärna över tangentbordet när jag sitter och arbetar, säger han med ett leende.


LÄS ÄVEN: Här får övergivna katter en ny chans: “Behovet är mycket stort”


Scroll to Top