Mediet Benny Rosenqvist: “Människor söker mig när svaren är som viktigast”

Benny Rosenqvist är ett av våra mest kända medier, inte minst efter samarbetet med regissören Lasse Hallström och filmen Hilma. För Hemmets Journal berättar Benny hur han jobbar och vad du kan förvänta dig vid en sittning med honom.

Intresset för andlighet ökar. Dagens unga köper kristaller och pratar om energier, och efterfrågan på mediala vägledare har vuxit i tider av oro och isolering. Det märker mediet Benny Rosenqvist tydligt. Efter att det blev känt att han är den som hjälpt Lasse Hallström i det andliga arbetet med filmen Hilma har över 50 000 personer ringt Benny för att boka ett möte.

Att vara medium är för honom inte ett yrke, utan ett kall. Han förklarar att det är fantastiskt att få titta in i människors själar, att vi alla har fina gåvor som vi kan använda, bara vi lyssnar på den inre rösten. Något som ett medium kan hjälpa till med.

– Människor söker mig oftast som ett sista alternativ, när turbulensen är som störst och svaren är som viktigast, säger Benny. Då träffar jag ofta de här personerna och det är ett privilegium att få lov att hjälpa.

Han skrattar och säger, lite på allvar och lite på skämt, att han gör ”hemma hos-reportage” hos människor och förklarar att vi alla har skrymslen och vrår inom oss som vi inte vill att alla ska se men som vi ändå behöver prata om. Våra livshemligheter. Och Benny får höra ”skvaller” från andra sidan.

Benny Rosenqvist

Ålder: 60 år.
Familj: Hunden Guido.
Bor: I Limhamn, söder om Malmö.
Gör: Medium och författare.

Jobbat som medium i 45 år

– Från andevärlden får jag information som är högst privat. Det är därför jag inte tillåter att man spelar in en sittning eller seans hos mig. Alla ska kanske inte ha sina innersta hemligheter inspelade.

Benny är inte bara ett av våra mest kända medier – han är också ett av de mest rutinerade. Han har tagit emot klienter sedan han var 15 år gammal, så i 45 år har han varit aktiv som medium.

– Det fanns en tid då skepticismen gentemot andlighet var oerhört stor. Men jag hade vänner och släktingar som stöttade mig i mitt val som medium. Det gjorde att jag var kvar i mina gåvor.

På 90-talet smällde det till ordentligt. Då blomstrade new age och Benny började få extremt många klienter, något som resulterade i lång väntetid till hans sittningar. När han började skriva böcker om sin andliga värld öppnades en ny kontaktyta och människor som inte hittat honom tidigare hörde av sig.

– Sedan startade vi den andliga tidningen Nära år 2009. Och tajmingen var rätt – andlighet växte stort i Sverige.

Med covid-19 väcktes rädslor och allt fler behövde få svar. Benny fortsatte att ta emot klienter, på behörigt avstånd och med noggrann handhygien. Sedan hann vi knappt pusta ut förrän nya kriser kom: kriget i Ukraina, stigande elpriser, höjda räntor …

Mitt i detta hade filmen Hilma premiär och Benny var mediet som hjälpte Lasse Hallström genom att kommunicera med Hilma af Klint på andra sidan. Benny ler och förklarar att han blev Hilmas röst.

– Filmen får människor att förstå vad andevärlden handlar om, får oss att våga tro.


Lasse Hallström och hans dotter Tora besökte Benny under inspelningen av storfilmen Hilma, som Benny hjälpte till med. Foto: Gugge Zelander

LÄS ÄVEN: Mediet Benny hjälpte Lasse Hallström göra film: ”Jag tror att Hilma förde oss samman”


Hur arbetar ett seriöst medium?
– Jag ser det som en livsuppgift. Varje människa är lika viktig och varje möte utvecklar även mig som medial personen. Sedan är den andliga tystnadsplikten allra viktigast. Det som sägs stannar mellan mig och klienten.

– Som medium ska du också vara det totala redskapet och inte lägga in någon privat värdering i det som kommer till dig. Varje människa har rätt till sitt liv, var den än befinner sig. Jag får aldrig vara dömande.

Du använder en vanlig kortlek vid en sittning. Hur viktiga är korten?
– Jag lägger klientens namn, personen får dra så många kort som den har bokstäver i sitt namn och det blir en energi som öppnar sittningen. Korten ger viss information. Är det många röda kort? Visar de att en separation är på gång? Att personen lämnat en mörk period?

Hunden Guido är Bennys trogna följeslagare. Foto: Gugge Zelander

Ber andevärlden om lösningar

Informationen lägger Benny ihop med det han får veta av sin guide och klientens andliga guide.

– Korten blir mindre och mindre viktiga när jag jobbar. Istället använder jag mina sinnen – jag hör, ser, känner dofter. Det är som att jag blir den personen jag har framför mig.

– Jag ser aldrig problem. Istället ber jag andevärlden om lösningar. Jag kan också få till mig saker som klienten ska undvika, för inget är hugget i sten. På så vis kan du bli upplyst om vad som skulle kunna hända, men du har det fria valet!


LÄS ÄVEN: Lasse Hallström gör film med dottern Tora: ”Den jag är mest stolt över”


En sittning hos Benny tar en halvtimme, ibland 40 minuter. Mer orkar han inte eftersom han är så intensiv, förklarar han. Då pratar han om allt som kommer fram, vilket är olika för varje person.

– Det du behöver är det som kommer. Sedan är det är viktigt att skilja på sittning och seans. Oftast är det inte släktingar från andra sidan som kommer igenom vid en sittning, utan då kommunicerar guiderna.

Privatseanser, regler och sittningar

Pratar du om dödsfall?
– Det finns en regel om att ett medium inte ska prata om sjukdom och dödsfall, så det är inget jag tar upp. Men om du som klient frågar och är beredd på att få ett svar, kanske till och med har en känning, då svarar jag.

Sin första seans hade Benny när han var 27 år, i föreningen Tro och vetande i Malmö inför 150 personer.

– Jag började med storseans innan jag hade privatseans, säger Benny med ett skratt. Det var jätteroligt när jag märkte att det fungerade! Vid en storseans får inte alla budskap från andevärlden, men alla får ut något av att lyssna på andra. Idag försöker jag att komplettera storseansen med andlig frågestund, föredrag eller underhållning, så att det blir en kväll för alla att minnas. Det kan vara en öppning till den andliga världen.

Hur fungerar en privatseans?
– Då är det oftast ett litet sällskap, fem till tio personer, som vill träffa en eller flera från andra sidan. Jag jobbar annorlunda än andra medier vid seans, för jag skickar inbjudningskort till andevärlden. Det betyder att jag frågar klienterna vem de vill möta och sedan bjuder jag in den personen. Så du behöver aldrig gissa vem som kommer – du vet.

– Sedan gäller det för mig att ge klienten bekräftelse på att jag har kontakt med rätt person. Jag beskriver utseendet, berättar om personen hade någon sjukdom, kanske ett smeknamn, var personen bodde, hur den var som ung eller vad den jobbade med – allt för att du ska känna igen den. Andevärlden kommer inte för sin egen skull, utan för din skull. För att du ska veta att det finns ett liv efter detta och att de finns omkring dig.

Kontakten med andevärlden kräver fokus och ansträngning. Efter en sittning på 30–40 minuter är orken slut. Foto: Gugge Zelander

Vad gör det med människor att få andlig kontakt?
– Det ger tröst. Förhoppning om att en saknad person är där. Det kan bli ett viktigt avslut ifall ni haft en jobbig relation, eller du kan få en förklaring på något ni inte rett ut. Du kan också få en ursäkt, eller ge en ursäkt. Du kan få veta hur personen mådde i slutet och vem som följde den över till andra sidan. Alla blir hämtade. Ingen går ensam.


LÄS ÄVEN: Thomas Di Leva: ”När folk kastade sten lärde jag mig att dansa”


När det gäller tröst och stöd vid en sittning tror Benny att det viktigaste är att du kan få svar på att det finns en framtid när du själv inte ser ljuset. Att du kommer få det nya jobbet, att du skriver kontrakt på huset du inte vågat tro ska bli ditt, att du skiljer dig från partnern du inte vill leva med och blir lycklig med någon annan …

Det handlar om hopp, om tillit, och att få tillbaka tron på kärleken.

Har vi alla svaren inom oss?
– Vi har svaren själva och du får en bekräftelse när jag sedan berättar. Sedan undrar alla när saker ska hända, men i andevärlden existerar inte tid och därför kan jag aldrig säga när något ska ske. Det kommer när det är dags. Det kan ta några timmar eller flera år.

Förbered dina frågor till mediet

Trots att öppenheten för andlighet vuxit märker Benny fortfarande att många är rädda för att gå till ett medium.

– De är rädda för vad de ska få höra. Så jag brukar ge rådet att låta beslutet få växa fram. Du kommer när du behöver det. Innan dess kanske du inte tar till dig budskapen jag förmedlar.

Varje möte är lika viktigt för Benny – han känner stor tacksamhet.

– Klientens leende är min applåd. Att se axlar sjunk ner av lättnad då någon fått svar, det ger tillfredsställelse. Sedan är det viktigt att klienten mår bra efteråt, att man har förstått det mediet sagt. Så gå inte och grunna om du är osäker, utan hör då av dig till mediet igen!

En gång om året kan vara lagom att besöka ett medium, helst inte oftare, avslutar Benny och ger ett par sista tips: Var gärna förberedd med de frågor du vill ställa i slutet av sittningen. Och ta med papper och penna och skriv ner vad som sägs. Mycket kommer fram som kan vara kul att bevara, men det är så lätt att glömma.


LÄS ÄVEN: När nyheterna gör dig deppig: Prästen Olle Carlsson lär dig hantera ångesten


Scroll to Top