• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sanna Ekman: I sommar förverkligar jag en dröm

  Ett roligt arbete, det är ju det som gör att man njuter av sommaren, säger Sanna Ekman. Nu lockar hon till skratt på Vallarna i Falkenberg, men får också tid att ibland sparka av sig skorna för att lufta ett par osedvanligt snygga fötter!

  Bild 1286748

   

  År efter år är de sommarens säkraste skrattfester, de sedan länge riksbekanta föreställningarna på friluftsteatern Vallarna i Falkenberg. Livat i parken heter årets föreställning, där förvecklingarna som vanligt står som spön i backen.

   

  En av de medverkande är i år Sanna Ekman, skådespelerska med fyra decenniers teaterrutin och fjärde generationen i Sveriges mest kända teatersläkt – klanen Ekman.

   

  Men vad skulle farfarsfar, gamle Gösta Ekman Sveriges kanske störste skådespelare någonsin, ha sagt om att du spelar buskis..?

  – Det tror jag inte att han hade haft ett dugg emot! Buskis tycker jag förresten är ett förlegat ord. Gränserna när det gäller underhållning är så flytande idag. Det här är komedi och det ägnade sig Gösta Ekman den äldre också åt, jag vet att han hade stora framgångar i lustspelet Gröna hissen redan på 20-talet. Och min farbror Gösta spelade på Fredriksdalsteatern i sin ungdom.

   

  Tvekade en stockholmstjej som du att tacka ja till sommaren i Falkenberg på andra sidan Sverige?

  – Nej, inte ett ögonblick – jag blev överlycklig när jag fick erbjudandet! Det är en gammal dröm. Jag har själv ofta varit och sett föreställningarna och gillat dem skarpt. Ett skäl till att jag gladde mig speciellt var att jag skulle få spela tillsammans med Annika Andersson och Siw Carlsson. Alla i föreställningen är bra men de här duktiga tjejerna är något alldeles speciellt.

  – Vad gäller det där med stockholmare så känner jag mig faktiskt mer som skåning än som stockholmare.

   

  Hur kommer det sig?

  – Det finns många skäl. Min farmor kommer från Skåne och under barndomen tillbringade jag hela somrarna mellan Båstad och Torekov, där min styvfar, Peter Schildt sedan länge hade ett sommarhus. Det ledde till att jag alltid återkom till höstterminen och talade bred skånska under de första veckorna… Numera har jag ett hus i Kivik på Österlen dit jag åker så ofta jag kan. Fast Västkusten har sina poänger, det ser jag nu. Jag bor jättefint i ett hus vid havet under sommaren i Falkenberg.

   

  Du har en dotter, Suzy, som är 16 år. Hur har ni lagt upp sommarplanerna?

  – Det har gått väldigt bra och det verkar bli en fin sommar. Suzy är med mig här i Falkenberg och arbetar också i föreställningen, hon säljer program. Ja, och så blir det lite Skåne. I Stockholm har jag mamma som ställer upp om Suzy är där utan mig.

   Bild 1286749

  Din dotter är femte generationen Ekman på sin mors sida och pappa är rocklegenden Mats Ronander. Kan det bli annat än artist av en tös med sådant påbrå..?

  – Ja, det hade jag ju hoppats, men det verka som om artistvärlden, inte minst musiken är något som lockar. Jag har pratat mig varm för en mer konventionell utbildning och för att ha musiken som en hobby till en början, men hon lyssnar inte riktigt.

  – Jag ser ju talangen hos Suzy, men jag vet ju hur svårt det är ändå att ta sig fram. Samtidigt vill jag låta henne ha drömmarna. De hade jag ju själv, men det var lite lättare förr.

   

  Du är 48 och inte lastgammal, men på nätet står det att din karriär började 1968..?

  – …när jag var tre med andra ord! Och ja, det kan nog stämma. Det var ungefär då jag började på Balettakademien och så fick jag min första roll som barnskådespelare i Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin.

  – Det blev väldigt många statistroller och uppdrag som barnmodell och det var inte så konstigt. Min mamma Eva var fotomodell och senare maskör och perukmakare och pappa Mikael regissör.

  – För mig var det dansen som var den stora drömmen och den fanns i mitt liv i många år innan jag slog in på skådespelarbanan. Jag har fortfarande glädje av smidigheten och kroppskontrollen som jag fick med mig tack vare dansen.

   

  Du bodde sex år i New York och utbildade dig på prestigefyllda Actors Studio – precis som Marilyn Monroe en gång. Hur gick det med skådespelarkarriären i USA?

  – Det var tufft, nästan omöjligt att slå sig fram som utländsk skådespelare. Till min förvåning kunde jag dock konstatera att jag faktiskt kunde försörja mig som modell, trots att jag bara är 1,65 lång. Man upptäckte nämligen att jag hade vad som betraktades som perfekta fötter – fast det hade jag själv inte haft en aning om.

   

  Hur ser den perfekta foten ut?

  – Det handlar mycket om storleken. Jag är en 36,5 – halvfyllig – ja, det heter så och då anses man fylla ut en sko på ett perfekt sätt. Om det handlar om att ha snygga ben? Nej, bara fötter!

  –  Jag arbetade bland annat åt designers Ralph Lauren. Fyra gånger om året var det skomässor i New York och det där kunde jag försörja mig riktigt bra på. Men det var först när jag kom hem som skådespelarkarriären tog fart.

   

  Vilken är din passion, förutom teatern?

  – Det är lätt att svara på – det är konsten! Det är inte minst när jag är i mitt hus på Österlen som jag ägnar mig åt att göra konstverk i blyinfattat glas och jag kan utan problem låsa in mig en hel dag i min ateljé och ägna mig åt skapandet. Jag har ställt ut en del och skulle gärna ägna mer tid åt det här. Kanske i framtiden…

   

  Vad händer i höst?

  – Då fortsätter jag att spela i Livat i parken på Lisebergsteatern i Göteborg och sedan åker vi ut på turné med föreställningen i vår. För en gångs skull vet jag som frilansande skådespelare precis vad jag ska göra nästan hela det närmaste året. Det är en lyx att få arbeta, det säger jag alltid. Och det blir tid att njuta av sommaren också! Faktum är att det är när jag har en massa roligt arbete framför mig som jag njuter allra mest!

   

  Bild 1286750

  Personligt

  NAMN: Susanna Maria Ekman.

  FÖDD: Stockholm den 30 april (precis som mamma – och kungen!) 1965.

  BOR: Lägenhet vid Skanstull i Stockholm.

  FAMILJ: Dottern Suzy, 16 år.

  MEDVERKAT: I filmerna Morrhår och ärtor, Reine & Mimmi i fjällen och Förortsungar, tv-serierna Svensson, Svensson, Solsidan, Tre Kronor och Nya Tider. Samt gjort mängde av roller på privatteatrar, bland annat i musikalen Footloose.

  AKTUELL: Med föreställningen Livat i parken på Vallarna i Falkenberg. Spelar rollen som Gunilla, vars förväntningar på den utlovade 40-årspresenten – en folkpark – kommer på skam.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!