Vad göra med matvägrande hund?

Vad ska man göra om hunden inte vill äta sin mat? Jag erbjuder den skålen två gånger innan jag tar bort den. När ska den...

Vad ska man göra om hunden inte vill äta sin mat? Jag erbjuder den skålen två gånger innan jag tar bort den. När ska den få mat igen och om detta upprepas, hur många dagar klarar hunden sig utan mat, utan att det blir skadligt?
Fördelar/nackdelar med att kastrera hanhundar?
Hur viktigt är det att träffa andra hundar, promenera tillsammans och kanske leka?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Du bör se till att hunden får i sig den rekommenderade fodergivan som stämmer med rasen och storleken. Det finns en del knep man kan ta till. Ett är att “toppa” med något riktigt gott, till exempel lite rå köttfärs. I fackhandeln finns också olika “smakhöjare” att köpa. En bra variant är att skaffa blodpulver att strö över maten. Det brukar locka även de kräsnaste hundar att äta. Det är inte skadligt om hunden hoppar över något mål då och då. Men du bör förstås hålla koll så den är i bra hull. Är den för mager bör du söka veterinär och få en utredning om varför den matvägrar.
Det sägs att hundar som kastreras blir lugnare och fogligare. Men det är inte alltid det stämmer, så det är ingen patentlösning. En klar fördel är också, förstås, att den inte kan göra oönskade valpar. Till eventuella nackdelar hör att kastrerade hundar kan öka i vikt och att det kan vara svårt att banta dem. Därför måste man vara mycket noga med fodergivan till en kastrerad hund.
När det gäller frågan om att träffa andra hundar, så tycker jag det är viktigt. Men det innebär inte att din hund måste hälsa/leka på/med alla hundar som ni möter under promenaden. Låt hunden ha några goda kompisar, som du vet fungerar tillsammans med din hund och som är friska. Det räcker! Låt din hund leka med dem och promenera tillsammans med dem.

 

Den här lilla korthårscollien älskade att få godis från Pommys på maten. Det hjälpte alltid! Foto: Hans Norling

Scroll to Top