• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag kombinera olika fiskoljepreparat?

  Jag är en 45-årig kille som tar Omega-3 varje dag. Min pappa gick tidigt bort i hjärtsjukdom, så jag hoppas att fiskoljan kan förebygga eventuella hjärtproblem hos mig. Jag har testat litet olika preparat med Omega-3. Det finns ju så många olika och det verkar som det kommer nya hela tiden. Hur mycket kan jag ta per dag och kan jag kombinera olika fiskoljepreparat? Jag är storvuxen. Är det farligt att ta litet mer än vad som står på förpackningarna? Jag tar inga andra mediciner.

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Fiskolja med Omega-3 innehåller fettsyrorna EPA och DHA och anses bidra till skydd mot hjärtkärlsjukdomar. Det är dock inte helt klarlagt på vilket sätt.


  Rekommenderad dos är 2-3 gram Omega-3-fiskolja per dag. Det är sannolikt inte farligt att ta mer, men du bör inte överskrida de rekommenderade doserna.


  Det finns inget som hindrar att du kombinerar olika fiskoljor, så länge du inte överskrider den rekommenderade dosen. Om du tar halva dosen av ena produkten tar du halva dosen av den andra osv.


  Effekten av samtidigt intag av andra naturläkemedel, läkemedel eller föda är inte studerad. Prata med din läkare innan du börjar med Omega-3 om du redan tar det blodförtunnande läkemedlet Waran.


  Som alltid rekommenderar jag att du köper dina produkter på ett apotek. Då vet du att du verkligen får det du köper. Idag finns det två Omega-3-produkter som är godkända av Läkemedelsverket som naturläkemedel, Eskimo och Pikasol.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!