Varför blir huden vit runt leverfläckarna?

Jag har väldigt många leverfläckar, mestadels på ryggen. Många av dem blir också större. Sedan en tid har det blivit vitt omkring vissa fläckar, även...

Jag har väldigt många leverfläckar, mestadels på ryggen. Många av dem blir också större. Sedan en tid har det blivit vitt omkring vissa fläckar, även en hudbit i mitt underliv saknar färg. Jag blev orolig och sökte en läkare som sa att det inte var något farligt. Jag hade tappat pigment helt enkelt. Min fråga till dig är: Varför tappar jag pigment? Är det brist på något ämne i kroppen som gör att man tappar färg och/eller att vissa människor får växande leverfläckar?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är vanligt med leverfläckar. De brukar komma under tonåren och fram till 30-årsåldern. Varje vuxen människa har i genomsnitt 20 stycken, men antalet varierar kraftigt. Ärftliga faktorer, hormoner och mycket solande påverkar tillväxten. Det är t ex vanligt att födelsemärken växer när man är gravid. Om föräldrarna har många födelsemärken går den egenskapen ofta i arv.

När färgen försvunnit runt ett födelsemärke på samma sätt som hos dig så säger hudläkarna att det bildats en “halo”, d.v.s. ljusring. Det beror på att kroppens immunförsvar angripit de pigmentbildande cellerna. Det är de vita blodkropparna och antikropparna som då blivit aktiva och utplånat pigmentet. Samtidigt kan den person som drabbats få pigmentlösa vita fläckar på andra ställen i huden som kallas vitiligo.

Varför immunförsvaret reagerar på det här sättet är ännu oklart. Ibland finns ett samband med andra autoimmuna åkommor i sköldkörteln, mag/tarmkanalen eller binjurarna. Någon enstaka gång ses också halofenomen om man har en elakartad cancer i ett födelsemärke. Då är det i stället ett gynnsamt tecken på att kroppen försvarar sig mot tumören.

Det finns ett helt annat tillstånd som kallas albino. Då är hela huden vit och saknar pigment, ögonens regnbågshinna är röd och håret är extremt vitblont. Orsaken till albinism är att den sjuke sedan födseln saknar ett enzym som behövs för att bilda pigment. Men du har inte någon sådan enzymbrist.

En leverfläck med halo behöver inte opereras bort om fläcken i övrigt ser “normal” ut. Sådana godartade pigmentförändringar är ganska vanliga. De varningstecken för födelsemärkescancer som man ska vara uppmärksam på är om leverfläcken
* är helt ny
* växer
* ändrar färg
* kliar mycket.

Det är hudläkarna som är specialister på födelsemärken, men även andra doktorer kan ta bort prickar som man oroar sig över.

Scroll to Top