Är grön färg nyckeln till avkoppling?

Grönt är en harmonisk färg som förknippas med hälsa, ungdom och vitalitet. Grönt ger också lugn och avkoppling. Känner du dig stressad – gå in i ett grönt rum eller hämta kraft i naturen.

Därför mår du bra av grönt!

Det finns miljoner olika nyanser av färg som alla påverkar tankar, känslor och val. Inredare använder sig av denna färgpsykologi för att skapa rätt känsla i rummet.

Det finns också terapeuter som använder färg som terapi, bland andra färgexperten Karl Rydberg. Han är arkitekt och psykolog och har arbetat med färgterapi i 35 år. Färg är som vitaminer för hjärnan, menar Karl Rydberg.

Grönt är tillsammans med blått, gult och rött en så kallad elementär färg som vi är biologiskt programmerade att lätt lägga märke till. Vi har alltså en extra god förmåga att uppfatta gröna nyanser, vilket gör att vi lättare upptäcker faror som omogen frukt, giftigt mögel och farliga grodor.

Enligt traditionell färgpsykologi har grönt en lugnande effekt. Därför målas ofta väggarna gröna i exempelvis operationssalar och fängelser. Medan gult och rött verkar uppiggande anses grönt och blått dämpande.

Gröna omgivningar ger lugn och avkoppling vilket är bra för både kropp och själ. Studier visar att den som bor med utsikt över park eller natur drabbas mer sällan av ångest och depression. Och har du en grön utsikt när du ligger på sjukhus ökar chansen att du läker snabbare.

När vi är stressade och slitna drar vi oss intuitivt till grönt. I ett grönt rum är det lättare att koppla av och må bra än i ett rum med annan färg. Grönt symboliserar natur, liv och växande. Ja, själva livet.

Färgernas traditionella betydelse

  • Dröm, hopp, kärlek, ungdom, fruktbarhet, harmoni och balans är ord som förknippas med grönt i traditionell färglära.
  • Rött står för instinkt, hetta, sexualitet, manlighet, kraft, mod, kamplust och revolution.
  • Gult förknippas med vakenhet, intellekt, visdom, snabbhet, logik, kommunikation och nyfikenhet.
  • Blått står för oändlighet, kvinnlighet, intuition, idealism, sanning, auktoritet, lugn och stabilitet.

Mer om grönt

  • Grönt står för räddning. Första hjälpen-lådor, nödutgångar och apotek har ofta den färgen.
  • Grönt är den färg som konsumenter uppfattar först i plottriga miljöer, enligt en studie.
  • Modern hjärnforskning visar att när ögat sänder nervsignaler till hjärnan så kodar ögat färgen grönt som något snällt, vårdande, säkert, tryggt och hälsosamt.
  • Grönt var kärleksgudinnan Venus älsklingsfärg och i Kina anses gröna smycken symbolisera ett lyckligt äktenskap.
  • Personer som klär sig i grönt uppfattas som ärliga och hjälpsamma.
Scroll to Top