Visst finns det turdagar för naturälskare!

Alla som älskar djur och natur har nog sina drömmar om djur eller växter man någon gång ska få se. Även om det inte krävs en resa till främmande land kan det ibland ta en väldig tid innan man får syn på den där udda fågelarten. Men tack och lov finns det ju turdagar!

Jag kan inte bevisa det men jag är helt övertygad om att det finns turdagar. Dagar när det händer roliga saker som man inte alls hade väntat sig. Något som man kanske trodde att man aldrig någonsin i hela sitt liv skulle få uppleva. Det är sådana dagar som är turdagar.

För den som älskar naturen är dessa turdagar väldigt tydliga. Det är då man får se något som man drömt om och längtat efter under många år. Kanske någon väldigt sällsynt fågel, en rar liten orkidé, ett lodjur på nära håll, en stor och vacker fjäril i den egna trädgården.

Tyvärr vet man ju inte på morgonen om den dag som just ska börja är en turdag. Visste man det hade livet varit betydligt enklare. Då kunde man satsa på naturen bara just dessa dagar och i lugn och ro åka till Ikea de andra dagarna. Det behövde aldrig bli någon diskussion.

Då kunde man också lugnt sova ut de flesta morgnar i visshet om att man inte skulle missa någonting roligt den dagen. Istället för att oroligt slå upp ögonen när de första solstrålarna kikar in genom sovrumsgardinen och sätta sig käpprak upp i sängen. Tänk om det är en turdag idag? Jag måste upp, jag måste ut, här finns ingen tid att förlora! Man ger sig knappt tid att äta frukost.

Turdagar kan inträffa när som helst på året, men kanske är de allra tydligast så här på vintern när man inte är lika bortskämd med naturupplevelser. Jag kan minnas flera men jag väljer ut två från vintern och dessutom en från sommaren, som jag tycker tydligt visar att turdagar existerar.

Visst finns det turdagar för naturälskare!
Alkekungen är den sötaste av sjöfåglar och det är inte många som får chansen att se den.

Sötaste fågeln

Den första ligger några år tillbaka i tiden. Det var en vintersöndag med mulet väder och halv storm men eftersom det var en söndag och jag var ledig så kände jag att något måste jag ju göra. Så jag satte mig i bilen och for ut en sväng.

Efter en stund passerade jag en liten hamn där jag aldrig brukar stanna men just den här dagen fick jag för mig att göra det. Jag körde intill kajen, gick ur bilen och tog fram kikaren. Den här vintern var det kallt och en hel del is på havet. Det var is på pirarna där vattnet slagit upp men intill ena sidan av piren var det lä och där, där vattnet var någorlunda lugnt och vinden inte kom till, simmade en liten fågel.

Mitt hjärta for upp i halsgropen. Det var en alkekung, en av de sötaste fåglar som finns och en fågel som jag aldrig sett tidigare. Jag smög närmare och sen kunde jag njuta av den lilla fågeln hur länge jag ville. Jag bestämde mig för att dricka det medhavda kaffet i sällskap med alkekungen!

Vilken tur! Först att jag alls begav mig ut, sen att jag stannade på en plats där jag nästan aldrig stannar. Det var som om jag styrdes dit. Så känner man igen en äkta turdag!

Visst finns det turdagar för naturälskare!
Snösiskan – en raritet som Göran fick se tack vare ett udda vägval.

Lust att bestiga fjäll

En annan typisk turdag som jag minns, inträffade när jag skulle köra till sommarstugan en vinterdag härom året. Av någon anledning körde jag inte den vanliga vägen utan valde en lite mindre väg som är lite längre men passerar vacker natur. Och då fick jag se, ute i kanten av en liten dunge, en hel grupp av människor med stora tubkikare. Alla tittade åt samma håll och det var uppenbart att de hittat något roligt. Jodå, de tittade på en snösiska, en riktig liten raritet, och jag fick också se den. Tack vare att jag av någon anledning valt en väg jag inte brukar köra. Visst var det tursamt.

Turdagar i naturen handlar ofta om fåglar. Eftersom de flyttar runt och rör på sig är det mer chansartat om man ska få se en fin fågel. Det behövs helt enkelt lite tur. Växter står där de står och dem kan man åka och kika på lite när man vill. Vilket inte hindrar att man kan ha tur också med växter.

En sådan turdag minns jag från trakten av Abisko längst uppe i norr. Det var min fru och jag och när jag såg den branta sluttningen upp på ett fjäll utmed stigen hände något märkligt. Jag fick en obetvinglig lust att bestiga detta fjäll. Min hustru kände inte alls samma lust och undrade vad som tog åt mig, jag som normalt är en ganska lat person som ogärna utsätter mig för strapatser. Men nu kände jag tydligt att här ville jag leka bergsbestigare.

Och vad hände på toppen av fjället? Jo, jag hittade några tuvor av en liten växt som
heter staggstarr. Den ser inte mycket ut för världen men jag lovar att det här var en
av mina lyckligaste stunder den sommaren. Snacka om tur!

Lycka till med dina turdagar du med!

Visst finns det turdagar för naturälskare!
Staggstarr – ett oansenligt litet gräs. Om man inte längtat länge efter att få se det.
Foto: Thomas Strid
Scroll to Top